Erken Yaşam ve Eğitim
Muhsin Yazıcıoğlu, Halit ve Fidan Yazıcıoğlu çiftinin son çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla'da tamamladıktan sonra, 1972 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne girmiştir. Eğitim hayatı boyunca cemiyetçilikle ilgilenmiş ve 1968 yılında Genç Ülkücüler Hareketi'ne katılmıştır. Üniversite yıllarında Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde görev almış, sırasıyla genel başkan yardımcılığı ve genel başkanlık yapmıştır. Ayrıca, 1978 yılında kurulan Ülkücü Gençlik Derneği'nin de kurucu genel başkanıdır.
Siyasi Kariyer ve BBP'nin Kuruluşu
1980 öncesinde Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) genel başkan müşavirliği görevini üstlenen Yazıcıoğlu, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'nda yargılanmış ve toplamda 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Hapishanede geçirdiği süre boyunca "Üşüyorum" adlı şiirini yazmıştır.
1987 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi'ne (MÇP) katılan Yazıcıoğlu, 1991 yılında partisinden ayrılarak Büyük Birlik Partisi'ni (BBP) kurmuş ve 29 Ocak 1993 tarihinde partisinin genel başkanı olmuştur.
Milletvekilliği ve Siyasi Etkisi
Muhsin Yazıcıoğlu, 1991, 1995 ve 2007 yıllarında yapılan genel seçimlerde Sivas milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girmiştir. 2007 seçimlerinde BBP'nin barajı aşamaması nedeniyle bağımsız olarak seçilmiştir. Partisinin 2009 yerel seçimlerinde Sivas Belediye Başkanlığı'nı kazanması, Yazıcıoğlu'nun siyasi etkisinin bir göstergesidir.
Helikopter Kazası ve Ölümü
25 Mart 2009 tarihinde, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde partisinin seçim çalışmaları kapsamında helikopterle seyahat eden Muhsin Yazıcıoğlu'nun bulunduğu helikopter düşmüştür. Kazada Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Kazada hayatta kalan tek kişi olan İhlas Haber Ajansı muhabiri İsmail Güneş, kaza sonrası yaptığı telefon görüşmesinde "Ölüme gidiyorum" diyerek yardım istemiştir. Ancak, helikopterin düşüşünün ardından 47 saat sonra enkaz bulunabilmiştir.
Mirası ve Anısı
Muhsin Yazıcıoğlu, ölümünden sonra "Koca Reis" olarak anılmaya devam etmektedir. Sivas'ta düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katılmıştır. BBP'nin kurucusu olarak, partisi ve ülkücü hareket üzerindeki etkisi sürmektedir. Ayrıca, yazdığı şiirler ve siyasi duruşuyla da hafızalarda kalmıştır.