Bitkisel Üretimde Azalma Bekleniyor
TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl bitkisel üretimde genel bir azalma öngörülüyor.
Meyve Üretiminde Beklenen Düşüş
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminin 2025 yılında önemli ölçüde azalması bekleniyor. Elmada yüzde 38,7, şeftalide yüzde 32,1, kirazda yüzde 55,7, kayısıda yüzde 65, vişnede yüzde 44, fındıkta yüzde 27,5, cevizde yüzde 27,7, Antep fıstığında yüzde 54,6 düşüş öngörülüyor.
Afyonkarahisar ve Konya'da Üretim Tahmini
Her yıl 65 bin ton civarında kiraz üretimi yapılan Afyonkarahisar'ın Çay ve Sultandağı ile Konya'nın Akşehir ilçesini içine alan havzada, bu yıl en fazla 5 bin ton üretim bekleniyor.
Tarım İşçileri Mağdur Durumda
Vişne ve diğer kırmızı meyvelerin üretildiği havzadaki düşüş, çiftçilerin yanı sıra uzak illerden gelen tarım işçilerini de olumsuz etkiledi. Şanlıurfa'dan işçi getiren Salih Dağ, bu durum nedeniyle rotasını değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Üreticiler ve İşçiler Mağdur Durumda
20 yıldır Şanlıurfa'dan işçilerle çıktıkları yollarında artık ürün azalışları nedeniyle zorlandıklarını ifade eden Dağ, mevsimlik tarım işçilerinin geçim kaynaklarının tehlikeye girdiğini dile getirdi.
Doğal Afetler Zarar Verdi
Zirai don ve dolu yağışlarının bu yıl hem üreticileri hem de tarım işçilerini olumsuz etkilediği belirtildi. Bahçelerin zarar gördüğü ve ürünlerin hasar aldığı vurgulandı.