DOLAR
19,1750
EURO
20,7916
ALTIN
1.214,64
BIST
4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
17°C
Şanlıurfa
17°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Açık
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Son Dakika
00:23 Aşk-ı muhabbet “perde” dedi
22:39 Başkan Erhan Kılıç, Cezaevi Yolu’nu açtı
22:09 Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden Kentin Birçok Noktasında İftar Programı
20:25 Dünya çocukları U12 İzmir Cup’da bir araya geliyor
19:19 MESS hedefini belirledi
19:09 MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol: “Hedefimiz işçi sendikaları ile iş birliği içinde sektörde üretimi ve istihdamı geliştirmek”
19:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yaylım ateşi
19:00 Sinop’ta ‘Ekrem İmamoğlu’ İzdihamı
18:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar
18:05 Kocaeli’nde Otizm Spor ve Yaşam Evi faaliyete geçti
17:49 3 Bin 500 Engelli Öğretmen Ataması İçin Başvurular 3 Nisan’da Başlayacak
17:35 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da Temel Atma Töreninde Konuştu
17:35 Marmaris Belediyesi’nden her köye bir iftar sofrası
17:19 Yenişehirli Kıbrıs Gazisi vefat etti
17:19 Manisa Büyükşehir’den Salihli’ye dev yatırım
17:09 İstanbul Düşünce Enstitüsü Ailesi İftar Programında Buluştu!
17:05 ARNİAD’dan Aktaş’a ziyaret
17:05 Şile Belediyesi gönüllere dokunuyor
17:00 Konteynerler bayrama yetişecek
16:36 Rize Belediyespor Hentbol Play-Off’a lider gidiyor
16:36 Kübra’nın çekimleri başladı
16:35 EYT’lilere bir iyi, bir kötü haber
16:35 Hatay’da korkutan deprem
16:23 Dr. Öğr. Üyesi Dilara Ustabaşı Gündüz: ‘Sosyal Hizmet, Afet Sonrasında İyileştirme Sürecine Güç Katıyor”
16:23 VakıfBank, PTT deplasmanında set vermedi
16:21 Bursa Büyükşehir Belediyespor ringde madalya bırakmadı
16:21 Zeynep Bastık Avrupa turnesine çıkıyor
16:20 Afet sonrasında toplumsal iyileşme zaman alır
16:20 VakıfBank PTT’ye set vermedi
16:19 İmamoğlu’ndan vatandaşlara ‘oy’ uyarısı
16:19 Rusya ve Myanmar’dan enerjik iş birliği
16:07 Eti Bakır’dan iyileştirme çalışması
16:06 Hafız Ferruh Muştuer gönülleri mest etti
16:06 Fatma Şahin’den ‘8 Şubat’a ziyaret
16:05 İnegöl’de ramazan denetimlerinde sıra berberlerde
16:05 Su taşkınına KOSKİ’den müdahale
16:01 Hafız Ferruh Muştuer Gönülleri Mest Etti
16:00 Ekrem İmamoğlu’ndan Vatandaşlara ‘Oyları Bölmeyin’ Çağrısı
16:00 Rusya ve Myanmar, Rüzgâr Enerjisi Projelerinde İşbirliği Anlaşması İmzaladı
15:40 Koski Ekipleri Hatay’da Kanal Taşkınına Müdahele Etti
15:40 Ramazan Denetimlerinde Berberler De Kontrolden Geçti
15:39 Ayağa Birlikte Kalkacağız
15:39 Van Büyükşehir Belediyesinden Hasta Kurtarma Çalışması
15:35 Kripto dünyasında kurallar yeniden yazılacak
15:19 Turizm sektörü çifte ‘bayram’ yapacak
15:05 Kolombiya ile hedef 5 milyar dolarlık ticaret
15:05 Sigortacılık sektörü BTSO’da buluştu
14:49 BUÜ’den yerli tohum vurgusu
14:41 Başkan Soyer’den deprem mağduru çiftçilere tam destek Osmaniyeli üreticiye İzmir’den can suyu
14:40 Hatay’da 152 Dükkandan Oluşan Konya Bedesteninin Temeli Atıldı

Yerli Üretimle Büyük Türkiye

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ekonomik kalkınma ve yerlileşmenin yolunun güçlü KOBİ’lerden geçtiğini belirterek, “Biz yerlileşmenin faydalarını, savunma sanayinde fazlasıyla gördük. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun anahtarı yerli ve milli teknolojiden geçiyor.” dedi.

Yerli Üretimle Büyük Türkiye

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ekonomik kalkınma ve yerlileşmenin yolunun güçlü KOBİ’lerden geçtiğini belirterek, “Biz yerlileşmenin faydalarını, savunma sanayinde fazlasıyla gördük. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun anahtarı yerli ve milli teknolojiden geçiyor.” dedi.

Bakan Varank, “İnovasyonla Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü Etkinliği”ne video konferans yöntemiyle katıldı. İhracat tarafında her ay yeni rekorların kırıldığını kaydeden Varank, şunları söyledi:

ATILIM YAPIYORUZ: Son 12 ayda 242 milyar dolarlık ihracat rakamını yakaladık. Ancak, biz bu başarıların sürdürülebilirliğini, işin esas zor kısmı olarak görüyoruz. Bu manada nereleri daha fazla geliştirmemiz gerekir noktasında çabalarımız her zaman devam ediyor. Özel sektörle istişare halinde, varsa eksiklerin üzerine gidiyoruz. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi ışığında sürekli atılım yapıyoruz.

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile yüksek katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretilmesine destek veriyoruz. Yatırım yapılacak ürün için müstakbel yatırımcılarımızı yormadan tek bir pencereden işlemlerini bitiriyoruz. Fikirden ürüne kadar her aşamada yatırımcıyı biz yönlendiriyoruz. Bu yaklaşımın meyvelerini de almaya başladık. Firmalar şu anda daha önce Türkiye’de hiç üretilmemiş ürünlerin yatırımlarını yapıyorlar. Bir kısmında pilot üretime dahi geçildi.

MAKİNE SEKTÖRÜ: Program kapsamında bugüne kadar Makine, Mobilite, Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya Ürünleri ile Dijital Dönüşüm Çağrılarını açtık. Pilot çağrı olan makine sektöründe kabul edilen 20 projenin büyüklüğü 1,7 milyar lira düzeyindeydi. Bu projeler kapsamında Türkiye’de takım tezgâhları, 3 boyutlu yazıcılar, servo motorlar, dizel motorlar, ileri lazer sistemleri, yağ yakıt filtreleri ve özel maçlı makineler üretmeye başladık.

MOBİLİTE SEKTÖRÜ: Büyüklüğü yaklaşık 4 milyar lirayı bulan mobilite sektörü projeleri kapsamında da lidar, otonom taşıtlar, batarya taşıyıcı sistemler, akıllı kamera sistemleri, hava yastıkları gibi katma değeri yüksek kritik ürünlerin yatırımları gerçekleşecek. Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya Ürünleri ve Dijital Dönüşüm Çağrısı kapsamında ise değerlendirme süreçlerimiz devam ediyor. İnşallah bu çağrıların sonuçlarını da yakın zamanda ardı ardına ilan edeceğiz.

PROJELER HIZLA İLERLİYOR: Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında, Türkiye’nin Otomobili, elektrikli araç sistemleri, insansız hava araçları üretimi, milli muharip uçak üretimi, güneş paneli üretimi gibi üst düzey teknolojiler proje bazlı destek sistemi ile ya hayata geçti ya da şu anda bu projeler hızla ilerliyor.

YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI: Yerlileşme için kamu alımlarını kaldıraç olarak kullandığımız Sanayi İşbirliği Programı, orta ve yüksek teknolojili mal alım ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağladığımız Yerli Malı Belgesi, yerlileşmeye yönelik attığımız diğer adımlardan bazıları. Biz yerlileşmenin faydalarını, savunma sanayinde fazlasıyla gördük. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun anahtarı yerli ve milli teknolojiden geçiyor.

KOBİ’LERİMİZ GÖZBEBEĞİMİZ: Büyümede aslan payı sanayinindir. KOBİ’lerimiz ise dönen çarkların en önemli dişlisidir. Göz bebeğimizdir. Ülkemizdeki 1000 işletmeden 998’i KOBİ’dir.

GÜÇLÜ KOBİ: Ekonomik kalkınmanın yolu da yerlileşmenin yolu da güçlü KOBİ’lerden geçiyor. Özellikle Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon kabiliyetleri kazanmaları KOBİ’leri rekabetçilikte üç beş adım öne çıkarıyor. Bakanlık olarak KOBİ’lerimizin gücüne güç katmak için KOBİ’lerimizi inovasyon ve dijitalleşmeye yönlendiriyoruz.

HİBE DESTEKLERİ: TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç destek programı, Sanayi Ar-Ge Projeleri destek programı gibi programlar kapsamında hibe destekleri veriyoruz. Kendilerini geliştirmeleri ve tecrübe kazanmaları için büyük ölçekli işletmelerle buluşturuyoruz.

DESTEK PROGRAMLARI: Bu doğrultuda KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla, büyük ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarının doğrudan KOBİ’ler tarafından karşılanmasını sağlayacak destek programları oluşturduk. KOSGEB ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı arasında bir işbirliği proje geliştirdik.

YERLİ EKOSİSTEM: TÜBİTAK Sipariş Ar-Ge Destek Programıyla teknolojiye ihtiyaç duyan firmalar ile teknolojiyi geliştiren KOBİ’leri buluşturuyoruz. Bu programla müşteri kuruluşların ihtiyaç duyduğu Ar-Ge tabanlı ürünler ya da süreçler, KOBİ’ler tarafından geliştiriliyor. Bu noktada Turkcell’in yerli ekosisteme, KOBİ’lere destek olma çabalarını da takdire şayan buluyorum.

YERLİLİK EKOSİSTEMİ: Bu doğrultuda oluşturulan tedarikçi eksenli inovasyon programı, yerlilik programı ve büyük ortağım programı yerlilik ekosisteminin gelişimine ivme kazandırır. Bu vesileyle diğer büyük ölçekli şirketlerimizi de ülkemizin geleceği olan KOBİ’lerimize yatırım yapmaya, tedarikçilerini geliştirmeye davet ediyorum.

YAPAY ZEKA VE SİBER GÜVENLİK: Bugünkü webinarın başlıkları arasında yer alan yapay zeka ve siber güvenlik, işletmelerimiz için hayati öneme sahip. Bu hususta Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi ilan ederek, yol haritamızı bütün sektörlerle paylaştık. TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde kurduğumuz Yapay Zeka Enstitüsü bu stratejinin eylemlerinin hayata geçmesinde katalizör görevi görecek.

KÖPRÜ GÖREVİ: Akademik araştırmalar ile endüstrinin ihtiyaçları arasında bir köprü görevi üstlenecek. Bir diğer önemli alan olan siber güvenlik hususunda da TÜBİTAK BİLGEM tarafından onlarca çalışma yürütülüyor. Bilhassa son dönemlerde tam zamanında doğru teknolojiye yatırım yapıyoruz.

KRİTİK TEKNOLOJİLERİN ÜRETİCİSİ: Ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapmak için çalışıyoruz. Bu noktada KOBİ’lerimiz ülkemizin geleceği olacak. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak KOBİ’lerimizin sonuna kadar arkasında yer alacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.