DOLAR
21,2505
EURO
22,9091
ALTIN
1.337,51
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
32°C
Şanlıurfa
32°C
Az Bulutlu
Salı Açık
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
35°C
Perşembe Çok Bulutlu
34°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
Son Dakika
20:23 Seferihisar’da Çevre Günü’nde plaj temizliği
20:11 Lüleburgaz’da Çevre Şenliği kortejle başladı!
20:11 Nevşehir’de etkili olan sağanak yağış ve sonrasında belediye ekipleri yoğun bir çalışma yürüttü
20:10 Beylikdüzü Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti.
20:10 Aliağa Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclisi Toplanıyor
20:10 Burhaniye’de Çevre Günü Etkinliği
20:10 Hepsiburada Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı 7. yılını kutluyor
20:09 Gölmek’ten Muhteşem Yılsonu Sergi
20:09 İstanbul Modern Sinema yeni binasında özgün programlarıyla kapılarını açıyor
20:09 Zorlu PSM Haziran Ayında Tiyatro Tutkunları İçin Dopdolu Bir Program Sunuyor!
20:09 IATA, Devletleri Zamanında, Kapsamlı ve Kamuya Açık Kaza Raporları Sunmaya Çağırdı
19:55 İklim Değişikliği ve Çevre Paneli Düzenlendi
19:55 Nilüfer’in Çocuk ve Gençlik Koroları’na ödül
19:40 Körfez Yarımca Meydan projesinde yoğun çalışma
19:40 Vali Ozan Balcı Çevre Gününde Dip Çamuru Çıkarma Çalışmalarını İnceledi
19:39 Baturay Özdemir “Biraz Daha” stand-up gösterisi ile haziran ayı boyunca sahnede
19:39 Bilgi Evleri Yaz Dönemi Etkinlikleri Başlıyor..!
19:39 Harran Üniversitesi, Uluslararası Gençleri Toplumsal Hayata Hazırlıyor
19:39 Su jeti ve Flyboard Şampiyonası nefesleri kesti
19:35 Meclis 30. Başkanı’nı seçecek
19:35 Bursa Gemlik’te ‘Temiz Deniz’ farkındalığı
19:35 Bursa Büyükşehir’de toplu sözleşme sevinci
19:19 Yerli ceviz de markalaşacak
19:05 DEVA’da il başkanları görevine dönüyor
18:49 Türk Belediyeler Birliği’nden eşzamanlı itfaiyecilik eğitimi
18:49 BTÜ’lü bilim insanı Büyükyıldız’a TÜBİTAK desteği
17:35 Brokoliyi çok fazla haşlamayın!
17:25 Konya’da “İklim Ve Çevre Çalıştayı” Yapılıyor
17:25 Antalya Büyükşehir Belediyesi Dünya Çevre Günü’nü etkinliklerle kutladı
17:25 Yapay Zekâ Müşteri Deneyiminin Hizmetinde
17:25 Aşkın Nur Yengi ve Bilfen Filormoni Orkestrası sahne aldı
17:19 Manisalı atletler Çeşme’de kürsü yaptı
17:12 Canik’te Ekipler Yağmura Karşı Canla Başla Mücadele Etti
17:12 Güller Diyarı Keçiören
17:12 Başkan Soyer’den Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a çağrı: “Çeşme Projesi’nden vazgeçin”
17:12 Kemer’de “Caretta caretta ilk yuva” etkinliği yapıldı
17:11 Öğrenciler Çöpün Serüveni’ni Yerinde Gördü
17:11 Çevre Haftası, Kocaeli’de kutlanmaya başladı
17:11 Küçük biniciler nefes kesti
17:11 P&G ve TMOK Olimpiyat Umudunu Spor Okuluyla Deprem Bölgesi’ne Taşıyor
17:05 New York’ta İsrail Günü Yürüyüşü protesto edildi
17:05 Eskihisar’da ‘Marmara Hepimizin’ etkinliği
16:55 İstanbul Şiirle Buluşuyor Etkinliğinin Bu Ayki Konuğu Behçet Necatigil ve Şiirleri Oldu
16:55 MediaMarktSaturn Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınlandı
16:55 Adnan Menderes Havalimanı’ndan iki yeni rota
16:55 Dicle Elektrik MASS PLC-RF Projesi Teknik Çalıştayına Ev Sahipliği Yaptı
16:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 5 Haziran mesajı
16:49 Karadeniz’i sel vurdu: 2 ölü, 1 kayıp
16:40 Kimpur, Denizlerin Temizliği İçin TURMEPA ile Güçlerini Birleştirdi
16:40 Başkan Böcek’ten gazetecilere sosyal tesis

Uzmanlar Uyarıyor: Kronik Hastalığı Olanlar ve Gebeler Ramazan’da Dikkatli Olmalı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte gösterişli iftar sofraları pek çoğumuzu heyecanlandırmaya başladı.

Uzmanlar Uyarıyor: Kronik Hastalığı Olanlar ve Gebeler Ramazan’da Dikkatli Olmalı
21.03.2023 16:20
47
A+
A-


Ramazan ayının gelmesiyle birlikte gösterişli iftar sofraları pek çoğumuzu heyecanlandırmaya başladı. Kronik hastalığa sahip olanlar ve gebeler için ise durum biraz daha farklı: Onlar, “Acaba oruç tutabilecek miyim?” sorusuyla baş başalar… Uzmanlara nazaran, bu soruya kesinlikle tabip denetiminde yanıt aranması gerekiyor. Liv Hospital tabiplerinden Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Saida Dashdamirova ile Bayan Hastalıkları ve Doğum kısmından Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç kronik hastalığı olanlar ve gebeler için Ramazan’a özel ihtarlarını ve tekliflerini paylaştılar.

Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk

Kalp dostu besinlerden Ramazan’da da vazgeçmeyin! 

Sağlıklı oruç konusunu kronik hastalıkların başında gelen kalp-damar hastalıkları açısından pahalandıran Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk “Bazı kalp-damar hastaları için oruç tutmak tehlikeli olacağından katiyetle önerilmez. Münasebetiyle hastalar, tabiplerinin teklifleri doğrultusunda hareket etmeli, şayet tabipleri müsaade vermiyorsa katiyen oruç tutmamalılar. Oruç tutabilecek kalp hastalarının ise Ramazan boyunca dikkatli olması gereken mevzu, beslenme şeklidir” dedi.

Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltan, yeterli kolesterolü artırarak makûs kolesterolü düşürmeye yardımcı olan besinlerin kıymetini hatırlatan Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Vücudumuzun gereksinimi olan yağ tüketimi için yüklü olarak sağlığımıza ‘iyi’ gelen; başka ismiyle doymamış yağlı besinleri tercih edin. Doymuş yağ içeriği yüksek besinleri ise belli ve gerekli ölçülerde tüketin, ‘kötü’ olarak nitelendirdiğimiz trans yağlardan mutlak suretle kaçının. Buna nazaran salata ve yemeklerinizde yüklü olarak zeytinyağı ve ayçiçek yağını kullanabilir; zeytin, avokado, badem, ceviz, yer fıstığı, fındık, ay çekirdeği, mısır üzere besinler ile somon, uskumru, hamsi, alabalık üzere balık çeşitlerine beslenme sisteminizde yer verebilirsiniz.” 

Pide yerine bol tahıllı ekmek tüketin 

Aşırı ve sıhhatsiz karbonhidrat tüketiminin kan şekeri, kan basıncı, kan yağları düzeylerinin yükselmesine ve uzun vadede şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları üzere önemli sıhhat problemlerine yol açabileceğine de değinen Doç. Dr. Cem Arıtürk karbonhidrat tüketiminde lifli besinleri öneriyor:

“Sahurda nişasta ve şeker üzere karbonhidrat içeriği yüksek olan besinleri tercih edenler gün uzunluğu açlık hissedeceklerdir. Daha uzun mühlet tok hissetmek için sahurda pide yerine bol tahıllı ekmekler tercih edin. Lif içeriği yüksek, az şekerli tam tahıllardan üretilmiş kahvaltılık gevrek, ekmek, makarna üzere besinler; kahverengi pirinç yahut kinoa üzere tahıllar kan şekerini istikrarda tutacağı için yararlıdır.”

Halsizliğe karşı protein yüklü beslenin 

Doyurucu ve daha uzun mühlet tokluk için ise protein açısından güçlü ve yüksek lifli besinleri tavsiye eden Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Dengeli ve kâfi ölçüde protein almak, gün içinde gelişebilecek halsizliği ve yorgunluğu da engelleyecektir. Yumurta, et, balık, süt ve süt eserlerinden oluşan hayvansal protein kaynakları ile kuru baklagiller, yulaf ezmesi, fındık, fıstık, badem ve chia tohumu üzere bitkisel protein kaynaklarının beslenme nizamında istikrarlı dağılımı sağlanmalıdır” biçiminde bilgi verdi. 

Meyve suyu yerine meyve tüketmeyi tercih edin 

Doç. Dr. Cem Arıtürk sıvı tüketimi konusunda “Kadınlar için günde 2,5 litre, erkekler için 3,5 litre sıvı tüketimi bedendeki sıvı istikrarının korunması açısından ülküdür. Seçilebilecek en güzel içecek çeşidi ise kaynağı bilinen, pak sudur. Bunu ayran, taze sıkılmış meyve suları, sade soda, çay ve kahve izleyebilir. Fakat tekrar de meyvelerin bütün olarak yenmesinin, yalnızca sularının içilmesinden daha sağlıklı olduğunu unutmamak gerekir. Örneğin bir portakal, bir bardak portakal suyunun iki katı kadar lif; yarısı kadar şeker içerir” diye konuştu.  

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Saida Dashdamirova

Ramazan’da şiddetli hipoglisemi olayları artıyor

Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Saida Dashdamirova da oruç tutmanın, Diyabet hastaları için taşıdığı mümkün ve önemli riskler hakkında bilgi verdi. Yapılan çalışmalarda Ramazan ayında şiddetli kan şekeri düşüklüğünün (hipoglisemi) yedi kat; şiddetli şeker yüksekliğinin ise dört kat artış gösterdiğine işaret eden Uzm. Dr. Saida Dashdamirova, “Yüksek riskli hastalar, oruç tuttukları vakit önemli kan şekeri düşüklüğü ve kan şekeri yüksekliğinin yanı sıra bedende sıvı kaybı (dehidratasyon), tansiyon düşüklüğü, bayılmalar, yaralanmalar, tromboz (kanda pıhtı oluşumu) üzere komplikasyonlar yaşayabilir” diyerek yüksek riskli olarak bedellendirilen Diyabet hastaları için oruç tutmamaları tarafında ikazda bulundu: 

Yüksek riskli Diyabet hastaları oruç tutmamalı 

“Tip 1 diyabeti olanlar, akut hastalığı olanlar, diyalize girenler, önemli şeker düşüklükleri yaşayanlar, şekerinin düştüğünü fark edemeyenler, üç aylık ortalama kan şeker testi yüzde sekizin üzerinde olanlar, son üç ayda diyabete bağlı koma, şeker yüksekliği yahut düşüklüğü ile hastaneye yatışı olanlar, şeker hastalığına bağlı organ hasarı gelişenler, yalnız yaşayan insülin yahut sulfanilüre kümesi ilaç kullananlar, 75 yaş üzeri olan hastalar, çoklu insülin tedavisi alanlar yüksek riskli olarak kıymetlendirilir. Bu hastaların oruç tutması önerilmez, ancak oruç tutmakta ısrarcı olurlarsa şahsileştirilmiş bir tedavi planı oluşturulmalı, hasta gerekli eğitimi almalı, her zamankinden daha sık parmak ucu kan şekeri denetim edilmelidir. Parmak ucu kan şekeri ölçümü ve kan vermek orucu bozmaz. Hasta, kan şekerini ölçtüğünde 70 mg/dL’nin altında yahut 300 mg/dL’nin üstünde olursa yahut kendini makus hissederse mutlaka orucunu bozmalı; kan şeker seviyesinde düzelme olmazsa hastaneye başvurarak tıbbi yardım almalıdır. Kan şekeri 70 mg/dl altında ölçüldükten sonra oruca devam etmek ise hayati risk getirebilir.”

Düşük riskli Diyabet hastaları gerekli tedavi düzenlemelerini yaptırmalı 

Diyabet tanısı olan ve oruç tutmayı planlayan hastalar için ise kesinlikle, Ramazan’dan 1-2 ay evvel durum değerlendirmesi için hekim denetimine gitmiş olmaları gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. Saida Dashdamirova, “Düşük hipoglisemi riskine sahip olan ilaçlarla tedavi edilen ve üç aylık ortalama kan şeker testi yüzde sekizin altında olan hastalar son 3 ay içerisinde kan şekeri düşüklüğü yahut yüksekliği nedeniyle hastaneye yatışı olmamışsa gerekli tedavi düzenlenmelerinden sonra oruç tutabilirler” halinde bilgi verdi. 

Liv Hospital Bayan Hastalıkları ve Doğum – Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç 

Anne adayları oruç tutabilir mi?

Anne adayları için de gebelik periyodunda oruç tutup tutamayacakları en sık merak edilen bahislerden biri. Liv Hospital Bayan Hastalıkları ve Doğum kısmından Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç “Hamileyim, oruç tutabilir miyim? Tutarsam bunun bebeğime tesiri nasıl olur” üzere soruların karşılığının her hamile için farklılık göstereceğini belirtti: 

“Birçok çalışma, orucun gebelik ve bebek üzerinde yaptığı tesirlerin manalı sonuçlar yaratmadığını göstermektedir. Ancak gebelikte nizamlı ve kaliteli beslenme ile sıvı tüketimi tertibi oldukça önemlidir. Uzun müddetli açlık durumunun ve sıvı alımının olmamasının genel tesirlerini, hamilelerin doktorları ile birlikte değerlendirmesini ve oruç tutma kararını buna nazaran almasını öneririm.”

Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç, oruç tutan anne adaylarında gözlemlenebilecek durumlar hakkında da bilgi verdi:

Anne ve bebek için ne üzere aksilikler gelişebilir?

“Uzun vadeli açlığa bağlı olarak anne kan şekerinin düşmesi, kan insülin artışı, kan yağ asitlerinde artış, tüm bedende dolaşan damar içi kan hacminde azalma, kalpten pompalanan kanın azalması, beden su istikrarının bozulması, böbreklere giden kan akımın azalması, idrar çıkışında azalma üzere olumsuz sonuçlar görülebilir. Gelişen bu değişimlere karşı bebeği muhafazaya yönelik sistemler devreye girer. Bunun sonucunda bebekte hareket azlığı, bebeğin kanlanmasına dayanak sağlayan damarların kan hacminde azalma, amnios sıvı hacminde azalma üzere bebek ismine olumsuz tesirler ile karşılaşabiliriz.”

Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan devirlerinde uzun vadeli açlık ve susuzluğun bebek ve anne için negatif etkilenme mümkünlüğünü artırdığını hatırlatan Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç “Anne ve bebek lakin dokuz  saati aşmayan oruç saatlerinde bahsettiğimiz olumsuz tesirleri tolere edebilir” dedi. 

Oruç tutacak anne adaylarına öneriler

“Oruç tutmak konusunda kararlı olan hamilelerin ise iftar ve sahur ortasında vakti bölerek beslenmeleri, yağlı karbonhidratlı besinler yerine tok tutucu protein takviyesi yüksek olan besinleri tüketmeleri ve su içmeyi ihmal etmemeleri gerekir” formunda bilgi veren Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç kimi sıhhat sorunları olan anne adaylarının ise muhakkak oruç tutması gerektiğini hatırlattı. Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç “Hipertansiyon, böbrek hastalığı, diyabet, erken doğum riski, bebek gelişme geriliği üzere var olan gebelik riskleri ile takip edilen hamileler katiyen oruç tutmamalıdır” dedi. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.