DOLAR
21,2475
EURO
22,8893
ALTIN
1.338,36
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
32°C
Şanlıurfa
32°C
Az Bulutlu
Salı Açık
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
35°C
Perşembe Çok Bulutlu
34°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
Son Dakika
20:49 HEP-SEN ve Sağlık Çalışanları-Sen’den Yüzde 2 Barajına Karşı İttifak Hamlesi!
20:23 Seferihisar’da Çevre Günü’nde plaj temizliği
20:11 Lüleburgaz’da Çevre Şenliği kortejle başladı!
20:11 Nevşehir’de etkili olan sağanak yağış ve sonrasında belediye ekipleri yoğun bir çalışma yürüttü
20:10 Beylikdüzü Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti.
20:10 Aliağa Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclisi Toplanıyor
20:10 Burhaniye’de Çevre Günü Etkinliği
20:10 Hepsiburada Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı 7. yılını kutluyor
20:09 Gölmek’ten Muhteşem Yılsonu Sergi
20:09 İstanbul Modern Sinema yeni binasında özgün programlarıyla kapılarını açıyor
20:09 Zorlu PSM Haziran Ayında Tiyatro Tutkunları İçin Dopdolu Bir Program Sunuyor!
20:09 IATA, Devletleri Zamanında, Kapsamlı ve Kamuya Açık Kaza Raporları Sunmaya Çağırdı
19:55 İklim Değişikliği ve Çevre Paneli Düzenlendi
19:55 Nilüfer’in Çocuk ve Gençlik Koroları’na ödül
19:40 Körfez Yarımca Meydan projesinde yoğun çalışma
19:40 Vali Ozan Balcı Çevre Gününde Dip Çamuru Çıkarma Çalışmalarını İnceledi
19:39 Baturay Özdemir “Biraz Daha” stand-up gösterisi ile haziran ayı boyunca sahnede
19:39 Bilgi Evleri Yaz Dönemi Etkinlikleri Başlıyor..!
19:39 Harran Üniversitesi, Uluslararası Gençleri Toplumsal Hayata Hazırlıyor
19:39 Su jeti ve Flyboard Şampiyonası nefesleri kesti
19:35 Meclis 30. Başkanı’nı seçecek
19:35 Bursa Gemlik’te ‘Temiz Deniz’ farkındalığı
19:35 Bursa Büyükşehir’de toplu sözleşme sevinci
19:19 Yerli ceviz de markalaşacak
19:05 DEVA’da il başkanları görevine dönüyor
18:49 BTÜ’lü bilim insanı Büyükyıldız’a TÜBİTAK desteği
18:49 Türk Belediyeler Birliği’nden eşzamanlı itfaiyecilik eğitimi
17:35 Brokoliyi çok fazla haşlamayın!
17:25 Konya’da “İklim Ve Çevre Çalıştayı” Yapılıyor
17:25 Antalya Büyükşehir Belediyesi Dünya Çevre Günü’nü etkinliklerle kutladı
17:25 Yapay Zekâ Müşteri Deneyiminin Hizmetinde
17:25 Aşkın Nur Yengi ve Bilfen Filormoni Orkestrası sahne aldı
17:19 Manisalı atletler Çeşme’de kürsü yaptı
17:12 Canik’te Ekipler Yağmura Karşı Canla Başla Mücadele Etti
17:12 Güller Diyarı Keçiören
17:12 Başkan Soyer’den Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a çağrı: “Çeşme Projesi’nden vazgeçin”
17:12 Kemer’de “Caretta caretta ilk yuva” etkinliği yapıldı
17:11 Öğrenciler Çöpün Serüveni’ni Yerinde Gördü
17:11 Çevre Haftası, Kocaeli’de kutlanmaya başladı
17:11 Küçük biniciler nefes kesti
17:11 P&G ve TMOK Olimpiyat Umudunu Spor Okuluyla Deprem Bölgesi’ne Taşıyor
17:05 New York’ta İsrail Günü Yürüyüşü protesto edildi
17:05 Eskihisar’da ‘Marmara Hepimizin’ etkinliği
16:55 İstanbul Şiirle Buluşuyor Etkinliğinin Bu Ayki Konuğu Behçet Necatigil ve Şiirleri Oldu
16:55 MediaMarktSaturn Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınlandı
16:55 Adnan Menderes Havalimanı’ndan iki yeni rota
16:55 Dicle Elektrik MASS PLC-RF Projesi Teknik Çalıştayına Ev Sahipliği Yaptı
16:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 5 Haziran mesajı
16:49 Karadeniz’i sel vurdu: 2 ölü, 1 kayıp
16:40 Kimpur, Denizlerin Temizliği İçin TURMEPA ile Güçlerini Birleştirdi

Prof. Dr. Kazandağ: Sarsıntı sonrası diş kaynaklı olmayan diş ağrılarının görülme sıklığı arttı

Sarsıntının insanlardaki ağız ve diş sıhhatini da etkileyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Meriç Karapınar Kazandağ, “Gerek sarsıntı bölgesinden gelen hastalarımızda gerekse genel popülasyonda, diş kaynaklı olmayan, öteki nedenlere bağlı olan diş ağrılarının görülme sıklığının arttığını gözlemliyoruz.

Prof. Dr. Kazandağ: Sarsıntı sonrası diş kaynaklı olmayan diş ağrılarının görülme sıklığı arttı
20.03.2023 12:04
45
A+
A-


Zelzelenin insanlardaki ağız ve diş sıhhatini da etkileyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Meriç Karapınar Kazandağ, “Gerek zelzele bölgesinden gelen hastalarımızda gerekse genel popülasyonda, diş kaynaklı olmayan, öteki nedenlere bağlı olan diş ağrılarının görülme sıklığının arttığını gözlemliyoruz. Diş hastalıklarından kaynaklanmayan diş ağrıları nedeniyle dişlerini çektiren birçok hastaya rastlıyoruz” dedi.  

Deprem felaketinin her alanda olduğu üzere ağız ve diş sıhhati konusunda da tesirlerinin olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Meriç Karapınar Kazandağ, 20 Mart Dünya Ağız Sıhhati Haftası’na özel bilgilendirmelerde bulundu. 

“Ağrının Kaynağını Yanlışsız Teşhis Etmek Çok Önemlidir” 

Ağız ve diş sıhhatinin Türkiye’deki durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kazandağ, “Türkiye özelinde kıymetlendirecek olursak, insanlarımız çoklukla dişlerini fırçalıyor; lakin arayüz paklığı şimdi yaygınlaşmadı. Bu nedenle dişlerin arayüzlerinden başlayan çürükleri ve diş eti hastalıklarını hala sıklıkla gözlemliyoruz. Dişlerin birbirine bakan yüzeylerini olağan diş fırçası ile temizlemek hayli güçtür. Bu gayeyle üretilmiş diş ipleri ve arayüz fırçaları bulunuyor. Bunları kullanarak ek bir paklık yapılmalı. 6 ayda bir diş tabibine giderek diş taşı paklığı yaptırmayan herkes ağız ve diş sıhhati sorunu yaşayabilir” dedi. 

Yapılan çalışmaların, insanların yüzde 66’sının son 6 ay içerisinde ağrı hissettiklerini gösterdiğini belirten Kazandağ, “Bu ağrıların yüzde 12’si diş ağrısı olarak karşımıza çıkıyor. Ağrının kaynağını yanlışsız teşhis etmek çok önemlidir” tabirlerini kullandı. 

“Detaylı Muayeneyi Endodonti Uzmanı Yapar”

Diş ağrısına dişlerden kaynaklanan ve kaynaklanmayan durumların sebep olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Meriç Karapınar Kazandağ, “Hastalar diş ağrılarının yanı sıra diş kaynaklı olmayan ağrılar, en çok da çene eklemi ve çiğneme kaslarından kaynaklanan ağrılarla da diş tabibine başvuruyor. Diş ağrısına birçok etken neden olabileceği için diş tabiplerinin tedaviye başlamadan evvel hastayı çok dikkatli dinlemeleri ve ayrıntılı bir muayene yapmaları gerekir. Çeşitli uzmanların çalıştığı merkezlerde diş ağrısına dair bu ayrıntılı muayeneyi ekseriyetle endodonti uzmanları yaparlar” dedi.  

“100 Diş Ağrısından 3’ünün Sebebi Diş Değil” 

Diş kaynaklı olmayan diş ağrılarının sarsıntı felaketinden sonra artabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kazandağ, hususla ilgili şöyle konuştu: 

“Endodonti kısımlarına yönlendirilen 100 hastadan yaklaşık 3 tanesi dişten kaynaklanmayan nedenle ağrı çekiyor. Lakin son günlerde, ülkemizin yaşadığı sarsıntı felaketi sonrasında, gerek sarsıntı bölgesinden gelen hastalarımızda gerekse genel popülasyonda, diş kaynaklı olmayan diş ağrılarının görülme sıklığının arttığını gözlemliyoruz. Bu bahiste yapılmış bir çalışma şimdi yayınlanmadı; lakin, endodonti uzmanı bir diş doktoru olarak  deprem sırasında ortaya çıkan fizikî ve ruhsal yaralanmaların bu artışa olabileceğini düşünüyorum. Sarsıntı felaketi hepimizi çok üzdü, çok fazla canımızı yitirdik, çok sayıda yaralımız var. Baş-boyun yaralanmaları yaşayan, uzuvlarını kaybeden, iç organları ziyan gören hastalarımız oldu. Bu fizikî yaralanmalar hudut zedelenmelerine yol açıyor. Hudutlar de merkezi hudut sisteminde birtakım dataları karıştırabiliyor. Bazen periferik hudutlarda karıştırmalar, bazen de merkezi hudut sisteminde yanılsamalar olabiliyor. Bunların sonucunda hastalar gerçekte dişlerden kaynaklanmayan ağrıları güya diş ağrıları üzere algılayabiliyor.” 

“Kaygı Bozuklukları da Diş Ağrısı Yanılsamasını Ortaya Çıkarır” 

Prof. Dr. Kazandağ, ayrıntılı muayene yapıldıktan sonra ağrının diş kaynaklı olmadığı ortaya çıkarsa ‘ne yapılmalı’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

“Çiğneme kaslarının yaralanmasından yahut diş sıkma alışkanlığından kaynaklandığını düşünüyorsak bu mevzuda uzmanlaşmış diş doktorlarına yönlendiriyoruz. Hudutların travma yahut enfeksiyon sonucu ziyan gördüğünü ve nedenin diş ile ilgili olduğunu düşünüyorsak diş doktorları olarak biz tedavi ediyoruz, aksi takdirde ‘Nöroloji uzmanına’ yönlendiriyoruz. Sinüslerin enfeksiyonu yahut alerjik nedenlerle ortaya çıkan diş ağrılarını, ‘KBB uzmanına’ yönlendiriyoruz. Daha az olarak kalp, göğüs, boğaz, boyun, baş ve yüzdeki yapılardan kaynaklanan ağrılar da dişlere yansıyor olabilir. Bu türlü bir mümkünlük düşündüğümüzde, gerekli değerlendirmelerin ve varsa yönlendirmelerin yapılması için öncelikle ‘Ağrı uzmanına’ yönlendiriyoruz. Kimi şahıslar de ise ‘Somatoform bozukluklar’ yahut ‘kaygı bozuklukları’ üzere nedenlerle bozulmuş algılarının bir yansıması olarak ‘psikojenik diş ağrısı’ hissedebiliyorlar. Ruhsal travma sonrası da ortaya çıkabilen bu tip durumlarda hastalarımızı bir ‘Psikiyatri uzmanına’ yönlendiriyoruz.” 

“Bu Biçimde Dişlerini Kaybeden Birçok Hastaya Rastlıyoruz” 

Diş kaynaklı olmayan diş ağrılarının yanlışsız teşhis edilmesinin çok değerli olduğunu belirten Prof. Dr. Kazandağ, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Diş kaynaklı olmayan diş ağrıları yanlışsız teşhis edilemediğinde hastalar, kanal tedavisi yahut ağrı geçmeyince diş çekimi üzere gereksiz müdahalelere maruz kalmış oluyor. Bu yüzden hastalara, diş tabiplerine gidip muayene olmalarını, dişlerinin çekilmesi için ısrar etmek yerine öteki uzmanlardan da yardım istemelerini önerebilirim. Hastalar, diş ağrısı olduğunda ısrarcı oluyor. Yapılan muayeneler sonucunda diş ağrısı olduğu kesinleşmese bile hasta büyük ısrarlar sonucunda kanal tedavisi yaptırıyor. Kanal tedavisinden sonra bir hafta 10 güne ortası ağrılar ekseriyetle geçiyor. Lakin bir mühlet sonra tekrar başlıyor. Bu durumda hasta, ben bu ağrıya dayanamıyorum, dişimin çekilmesini istiyorum üzere bir taleple gelebiliyor. Israrlar devam edince diş çekiliyor ve bir mühlet sonra bu bir kısır döngüye giriyor. Ağrı, bir sonraki dişe atlamış oluyor; o dişe kanal tedavisi yapılıyor ve diş çekiliyor. Bu bir döngü halinde devam ediyor. Bu biçimde dişlerini kaybeden birçok hastaya rastlıyoruz.” 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.