DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
37°C
Şanlıurfa
37°C
Açık
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
36°C
Çarşamba Açık
35°C
Perşembe Açık
33°C
Son Dakika
10:49 ‘21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ müzikseverlerle buluştu
10:49 Bursa’da ‘yeşil’ yatırımlara devam
10:35 Emir Can İğrek’e Kocaelispor forması
10:35 Muğla’da ilk sağım çam balı 61 bin TL!
10:19 Bingöl ASKOM toplantısına ev sahipliği yaptı
10:19 Edirne Keşan’da uyuşturucu operasyonu
10:05 KOİDER Bazaar etkinliğinde iş kadınları buluştu
10:05 Tolga Akalın: “Devlet aklı tehlikenin farkında değil”
10:05 Bakan Bolat: Türkiye 21 yılda 4,5 kat büyüdü
09:50 GastroANTEP’te Alişan coşkusu
09:49 Sıla’dan Bursa’da duygulandıran konser
09:49 Oğuzhan Koç’tan Yeşil Vadi konseri
09:49 Hentbol Kadınlar Avrupa’da ikinci tur ilk maçları oynandı
09:35 Şampiyonlar bu pistlerde yetişecek
09:05 Bir eli direksiyonda, diğer eli gaz ve frende
08:49 Kayseri Melikgazi’de asfalt çalışması sürüyor
08:35 Turkcell New York’ta sürdürülebilirlik stratejisini anlattı
08:35 MASKİ, Akhisar Kulaksızlar’da sağlıklı çevre için Çalıştı
08:35 Kayserili hayırseverler örnek oluyor
08:20 Milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu dünya şampiyonu
08:20 Kayserispor ile ‘özel’ buluşma
08:19 DEÜ’den sıfır atık projesine destek
08:19 Gelecek Eskişehir seçmenden özür diledi
08:19 Kocaeli’de dip çamuru temizliği buluşması
08:05 Kayseri Büyükşehir’den özel çocuklara maraton
08:05 Düzce’de korkunç bir kadın cinayeti
08:05 Bingöl Karlıova’da kuzular telef oldu
07:49 Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Nevşehir’de
23:35 Gözde Sinek Uçuşması ve Işık Çakmasına Dikkat !
19:23 Konya Büyükşehir’in Ev Sahipliği Yaptığı Hüsn-i Hat Sergisi Ziyaretçilerini Ağırlıyor
18:49 Türk İşaret Dili Sözlüğü’ne 4,5 Milyondan Fazla Erişim Sağlandı
18:35 Bakan Koca, Eris Varyantı Açıklamasında Neyden Bahsetmedi !
18:19 Sakarya’da nefes kesen Off-Road heyecanı başladı
17:24 Tarihi Kentler Birliği, Tarihin Merkezi Osmangazi’de Buluştu
17:24 Cumhuriyetin 100. Yılında Mudanya’da Resim Sergisi
17:23 Kadıköy Çizgi Festivali, Birbirinden Renkli Etkinliklerle Devam Ediyor
17:23 Çeşme’de Enrico Macias rüzgârı esti
17:23 Health Science Summit’te Sağlıklı ve Uzun Yaşam için En Yeni Yaklaşımlar Aktarıldı
17:12 Likya Cup Yelkenli Yat Yarışları Başladı
17:11 Canik’te Okul Kantinleri Mercek Altında 
17:11 “İzmir’i Vatandaşlarımızın Güvenle Nefes Alıp Vereceği Bir Yuva Olarak Tasarlıyoruz”
17:11 İnegöl Belediyesi Yangın Güvenliği Semineri Düzenliyor
17:10 Müzik ve Edebiyatı Harmanlayan Yazarlar: Tuna Kiremitçi ve Murat Meriç
17:10 Güzel Sanatlar Fakültesi ve Liselerine hazırlanan gençler için ücretsiz kurs
17:10 Yalıkavak Marina, 5. kez dünyanın 1 numarası
17:09 DenizBank, KKTC Ülke Müdürlüğü ve Girne Şubesi’ni Hayata Geçirdi
17:09 Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Didim’de Pilates Etkinliği gerçekleştirildi
17:09 Bilyoner ve Galatasaray Spor Kulübü güçlerini yeniden birleştirdi
16:54 İklim Değişikliği Tartışmalarında Yol Haritası Nasıl Olmalı
16:53 Hepsiburada Üzerinden iPhone 15 Serisi Ön Siparişi Rekor Kırdı

MEB’den Eğitimde Kalite İçin Dev Adım: Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Kuruldu

MEB’den Eğitimde Kalite İçin Dev Adım: Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Kuruldu
A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığı, okullarda kalite güvence sisteminin aktif hâle getirilmesi amacıyla dev bir adım daha atarak yeni bir teftiş sistemi kurdu.

Millî Eğitim Bakanlığı, son dönemde odağına okulları aldı. Okul iklimini güçlendirmek için bir taraftan öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik eğitim ve desteklere ağırlık verilirken diğer taraftan okulların eğitim ortamları sürekli zenginleştiriliyor. Öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinde de merkezî planlamadan okul bazlı planlamaya geçilmesinin ardından şimdi okullarda kalite güvence sistemini aktif hâle getirmek için dev bir adım daha atıldı. Yeni bir teftiş sistemi kuruldu.

Her ilde eğitim müfettişleri başkanlığı kuruluyor

Daha önce teftiş sistemi sadece inceleme ve soruşturma ayaklarından oluşurken yeni sistemde teftişin fonksiyonlarına rehberlik ve denetleme, izleme ve değerlendirme fonksiyonları da dâhil edildi. Bu fonksiyonları yerine getirmek için her ilde “Eğitim Müfettişleri Başkanlığı” kuruluyor. Eğitim müfettişleri başkanları, teftiş kurulu başkanının başkanlığında her yıl en az bir kez toplanacak. Bu toplantılarla iller arasında kalite güvence sistemi uygulama farklılıkları önlenecek, denetim ve rehberlik faaliyetlerinde süreç ve sonuçları birbiriyle ilişkili ve tutarlı bir yapı kurulacak.

Her okul denetimden geçecek

Uygulamaya alınan yeni Kalite Güvence Sistemi’yle okullar kendi öz değerlendirme raporlarını kendileri hazırlayacak. Okullar, raporda eğitim göstergelerindeki hedeflerini açık bir şekilde ortaya koyacak ve hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmaları yapacak. Öz değerlendirme raporlarına göre her bir okulu en geç 3 yılda bir denetlenecek ve rehberlik desteği sağlanacak. Okullarda öğretim programlarının uygulanma durumu ve öğrenci kazanımları da denetim kapsamında olacak. Öğretim programlarının uygulanması ile öğrencilerin kazanımlara ulaşma durumları sürekli izlenecek. Denetim için 3 yıl beklenmeyecek. Öz değerlendirme raporlarının ön değerlendirmesi yapılarak aciliyetine göre bazı okulların her yıl da denetimi yapılabilecek. Özellikle özel yurtlar 6 ayda bir mutlaka denetlenecek.

İllerde eğitime yönelik izleme ve değerlendirme

Okullarının öz değerlendirme raporları,  her ilin eğitim göstergelerine dayalı olarak belirleyeceği hedeflerine kaynak olacak. Okulların yanı sıra il çapında da izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılacak. Eğitim müfettişleri başkanlığı, illere yönelik izleme ve değerlendirme çalışması yapacak, illerin hedeflerine ulaşabilmesi için Bakanlık tarafından destek verilecek.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi:

“Bakanlık olarak teftiş sisteminde yeni bir sistem kurduk. Yeni sistemde sadece geleneksel inceleme ve soruşturma fonksiyonu olmayacak, ayrıca okullara yönelik denetim ve rehberlik desteği sağlama ve illere yönelik izleme, değerlendirme ve rehberlik desteği sağlama fonksiyonları da olacak. Böylece, eğitimin kalitesinin sürekli iyileştirilmesine imkân veren bir kalite güvence sistemi kurmuş olduk. Artık her okul eğitim kalitesini artırmaya odaklanacak. Bakanlık olarak okullarımıza ve illere eğitim göstergelerinde hedeflerine ulaşmaları için gerekli kaynakları sağlayacağız. Ayrıca rehberlik desteği de sağlayacağız. Eğitim tarihimizde kalite adına çok önemli bir adım bu… Artık, okuldan ilçeye ve ile, ilden Bakanlık’a kadar eğitim sisteminin tüm bileşenlerinin kalitesini sürekli izleyen, değerlendiren ve rehberlik hizmeti sağlayan organik bir sistem oluşturuldu. Bu sistemin oluşturulması için gerekli mevzuat altyapısını da tamamladık. 78 ve 87 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri yayımlandıktan sonra hazırladığımız Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği de 1 Mart 2022 tarihli ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüm illerimizde eğitim müfettişleri başkanlıkları kuruyoruz. İllerimizde eğitim müfettiş ihtiyacını karşılamak için 750 eğitim müfettiş yardımcısı alım sürecini başlattık.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.