DOLAR
21,2484
EURO
22,9056
ALTIN
1.338,03
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
32°C
Şanlıurfa
32°C
Az Bulutlu
Salı Açık
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
35°C
Perşembe Çok Bulutlu
34°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
Son Dakika
19:55 İklim Değişikliği ve Çevre Paneli Düzenlendi
19:55 Nilüfer’in Çocuk ve Gençlik Koroları’na ödül
19:40 Körfez Yarımca Meydan projesinde yoğun çalışma
19:40 Vali Ozan Balcı Çevre Gününde Dip Çamuru Çıkarma Çalışmalarını İnceledi
19:39 Baturay Özdemir “Biraz Daha” stand-up gösterisi ile haziran ayı boyunca sahnede
19:39 Bilgi Evleri Yaz Dönemi Etkinlikleri Başlıyor..!
19:39 Harran Üniversitesi, Uluslararası Gençleri Toplumsal Hayata Hazırlıyor
19:39 Su jeti ve Flyboard Şampiyonası nefesleri kesti
19:35 Meclis 30. Başkanı’nı seçecek
19:35 Bursa Gemlik’te ‘Temiz Deniz’ farkındalığı
19:35 Bursa Büyükşehir’de toplu sözleşme sevinci
19:19 Yerli ceviz de markalaşacak
19:05 DEVA’da il başkanları görevine dönüyor
18:49 BTÜ’lü bilim insanı Büyükyıldız’a TÜBİTAK desteği
18:49 Türk Belediyeler Birliği’nden eşzamanlı itfaiyecilik eğitimi
17:35 Brokoliyi çok fazla haşlamayın!
17:25 Konya’da “İklim Ve Çevre Çalıştayı” Yapılıyor
17:25 Antalya Büyükşehir Belediyesi Dünya Çevre Günü’nü etkinliklerle kutladı
17:25 Yapay Zekâ Müşteri Deneyiminin Hizmetinde
17:25 Aşkın Nur Yengi ve Bilfen Filormoni Orkestrası sahne aldı
17:19 Manisalı atletler Çeşme’de kürsü yaptı
17:12 Canik’te Ekipler Yağmura Karşı Canla Başla Mücadele Etti
17:12 Güller Diyarı Keçiören
17:12 Başkan Soyer’den Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a çağrı: “Çeşme Projesi’nden vazgeçin”
17:12 Kemer’de “Caretta caretta ilk yuva” etkinliği yapıldı
17:11 Öğrenciler Çöpün Serüveni’ni Yerinde Gördü
17:11 Çevre Haftası, Kocaeli’de kutlanmaya başladı
17:11 Küçük biniciler nefes kesti
17:11 P&G ve TMOK Olimpiyat Umudunu Spor Okuluyla Deprem Bölgesi’ne Taşıyor
17:05 New York’ta İsrail Günü Yürüyüşü protesto edildi
17:05 Eskihisar’da ‘Marmara Hepimizin’ etkinliği
16:55 İstanbul Şiirle Buluşuyor Etkinliğinin Bu Ayki Konuğu Behçet Necatigil ve Şiirleri Oldu
16:55 MediaMarktSaturn Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınlandı
16:55 Adnan Menderes Havalimanı’ndan iki yeni rota
16:55 Dicle Elektrik MASS PLC-RF Projesi Teknik Çalıştayına Ev Sahipliği Yaptı
16:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 5 Haziran mesajı
16:49 Karadeniz’i sel vurdu: 2 ölü, 1 kayıp
16:40 Kimpur, Denizlerin Temizliği İçin TURMEPA ile Güçlerini Birleştirdi
16:40 Başkan Böcek’ten gazetecilere sosyal tesis
16:40 ‘Kes-kopyala-yapıştır ve ilet’ sanal zorbalıkla mücadeleyi güçleştiriyor!
16:40 Küçüklerden çevre sağlığına katkı
16:39 Karne hediyesi Monster Notebook’tan seçilir!
16:39 Bağcılar Kitap Fuarı’nda depremzedeler için “Bi bana Bi Malatya’ya Kitap” kampanyası
16:39 Ömer Kavur’un kariyerinin 20 yıllık dönemini kapsayan 5 film, haziran ve temmuz aylarında MUBI’de
16:39 Keçiören’de Müzik Ziyafeti
16:35 CHP’de Kılıçdaroğlu’nun A Takımı belli oldu
16:26 Keçiören’de Selin İzleri Temizleniyor
16:25 Başkan Soyer Çiğli Arıtma Tesisi’ndeki çalışmaları inceledi İZSU’dan temiz Körfez için tarihi adımlar
16:25 Yvonne Manzi Makolo yeni IATA Yönetim Kurulu Başkanı oldu
16:25 Körfez’de Aksiyon Dolu Hafta Sonu

Deprem travmasında 5 evre bulunuyor

Herkesin yas süreci kendine göre farklılık gösterebiliyor

Deprem travmasında 5 evre bulunuyor
19.03.2023 23:35
54
A+
A-


Herkesin yas süreci kendine göre farklılık gösterebiliyor

Deprem travmasında tıpkı yas sürecinde olduğu gibi beş aşaması bulunduğünu belirten Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bu evrelerin inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabul olarak sıralandığını söyledi. Bu aşamaların herkes tarafından aynı şekilde yaşanmadığını kaydeden Özdemir, “Birimizin öfke aşamasında kaldığı durum daha uzun sürerken, birimizin kabul kısmına geçişi daha kolay da olabiliyor. Her birimizin bu süreçleri  deneyimlemesi farklılaşabiliyor.” dedi. Yaklaşık iki ay devam eden uzamış yasın kişi üzerindeki olumuz etkilerine de değinen Özdemir, uzman desteği alınmasını tavsiye etti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, deprem travmasında da yas sürecinde olduğu gibi beş aşamanın bulunduğunu belirterek bu dönemlerin özelliklerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yas sürecinde beş aşama var

Yas sürecinin Elisabeth Kubler-Ross tarafından tanımlanmış bir süreç olduğunu ve bazı aşamalardan oluştuğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bu aşamaları inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabul olarak sıraladı.

İnkar Aşaması: İnsanlar beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldıktan sonra bir şok geçiyorlar. Bu nedenle bu aşamaya ‘şok’ aşaması da denmektedir. “Bu benim başıma gelmez”, “Gerçekten ölmüş olmaz” gibi birtakım cümlelerle şok ve inkar aşaması başlıyor. Bu süreç yaşanılan durumun inkarı üstüne kuruluyor.

Öfke Aşaması: Diğer aşamadaysa kişi öfke aşamasına geçiyor. Bu süreç inkar aşamasından sonra geliyor ve yaşanan kayıptan sonra bir hayal kırıklığı ve öfke aşaması başlıyor. Çünkü kaybedilen kişinin ardından birtakım suçluluk ve pişmanlık gibi duygular da ortaya çıkabiliyor. Birlikte yapmak istediklerini yapamamak, erken kaybettiğini düşünmüş olmak, isteklerinin ve beklentilerinin artık gerçekleşemeyeceği için yaşadığı engellenmişlik hissi ile birlikte öfke ve sıkıntı gibi duygular artmaya başlıyor. Kişi bu dönemde tabii ki neden benim başıma geldi diye sorguluyor veya suçlu aramaya başlıyor, sorgulamalara başlıyor. Öfkeye bu süreç eşlik ediyor.

Pazarlık Aşaması: Diğer süreç ise pazarlık aşaması, bu süreçte de artık yaratıcıyla bir pazarlık sürecine gidiliyor. Kaybedilen kişinin geri dönmesi, hayatta olması ile ilgili bir süreç. Daha çok ölüme yakın olduğunu hissettiğimiz yakınlarımıza karşı gösterdiğimiz bir tutum da oluyor. “O ölmesin de böyle olsun” gibi daha çok pazarlığa geçilen bir dönem. Hayatta kalan ama artık ölüme yaklaştığımız yakınlarımız için bu tür tutumlar gösterebiliyoruz. Örneğin depremde enkaz altında olan veya deprem sonrasında hala hayati kritik bir süreçte olan kişilere yönelik duyulan bir süreç. 

Depresyon Aşaması: Depresyon aşamasında da kişi artık o kaybın verdiği çaresizliği yaşamaya başlıyor. Kayıp gerçeğini hayatımıza aldığımız dönem depresyon aşamasıdır. Bu dönemde kişi, depresyonla karakterize olan duygularını da yaşamaya başlıyor. İsteksizlik, enerji azlığı, karamsarlık, suçluluk ve ilgili kaybetmek gibi depresyon aşamasında bu duygular yaşanıyor. 

Kabul Aşaması: Sonraki aşama ise kabul aşaması, artık ölümün bizim hayatımızın bir parçası ve gerçeği olduğunu kabul ettiğimiz bir aşama. Burada artık şunu görüyoruz, ne kadar pazarlık etsek de geri getirebileceğimiz bir durumun olmadığını, bu nedenle de kabul etmenin en sağlıklı yol olduğunu gördüğümüz bir döneme geliyor. Artık kayıp yaşadığımız kişiye dair güzel anılarımızı hatırladığımız, şükran duyduğumuz ve yaşamın o olmadan da devam edebildiğini gördüğümüz aşama bu aşamadır.

Herkes bu süreci farklı yaşayabiliyor

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bu aşamaların herkes tarafından aynı şekilde yaşanmadığını belirterek “Hiçbirimiz böyle sırasıyla yaşamıyoruz ya da her aşamayı sıra sıra geçip tamamlamış da olmuyoruz. Birimizin öfke aşamasında kaldığı durum daha uzun sürerken, birimizin kabul kısmına geçişi daha kolay da olabiliyor. İşin teorik kısmından bahsediyoruz ama elbette pratikte karşılaştığımızda her birimizin bu süreci deneyimlemesi farklılaşabiliyor.” dedi.

Uzamış yasta mutlaka destek alınmalı

Bu süreçte hem uzamış yas hem de tamamlanmamış yas denilen kavramların da gündeme geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Kişi kayıplarına ulaşamadıkça, hayatta olup olmadığından emin olamadıkça da bu süreci sağlıklı bir şekilde yaşaması çok zorlaşıyor. Yas uzadığında örneğin 2 aydan uzun süredir bu tepkiler devam ediyorsa yani ölen kişiye duyulan o yoğun özlem hali, sürekli o anılar ve düşüncelerde olma hali devam ediyorsa, kişide artık ölüme dair belirgin bir güvensizlik hakimse, kayıplarını hatırlamaktan kaçınıyorsa, yoğun bir duygusal acı içerisindeyse, yeniden hayatına uyum sağlamakta güçlük çekiyorsa ve hayata dair anlamsızlık, boşluk hisleri artıyorsa uzamış bir yas sürecinden bahsedilebiliyor. Klinik olarak ele alınması gereken bir durum için de mutlaka psikolojik bir destek alınması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.