Borusan Holding’in sürdürülebilirlik odaklı Geleceğe İlham Buluşmaları’nın Mart ayı konukları toplumsal gastronomi şefi Ebru Baybara Demir ve Şef Türev Uludağ oldu.
Borusan Holding’in sürdürülebilirlik odaklı Geleceğe İlham Buluşmaları’nın Mart ayı konukları toplumsal gastronomi şefi Ebru Baybara Demir ve Şef Türev Uludağ oldu.
İlk günden beri grubuyla birlikte sarsıntı bölgesinde olan ve milyonlarca öğün yemek hazırlayan Toplumsal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir ve Şef Türev Uludağ, yaraya pansuman yapmanın değil, yarayı güzelleştirmenin değerine değiniyor.
Borusan Holding, sürdürülebilirlik odak alanları olan iklim, insan ve inovasyon başlıklarına paralel içeriklerde ufuk açıcı buluşmalar serisi düzenliyor. Her ay düzenlenen Geleceğe İlham Buluşmaları’nda toplumsal cinsiyet eşitliği, gençler ve iklim krizi, doğa ve insan bağı, insan ve teknoloji odağında sürdürülebilirlik üzere farklı hususlar ele alınıyor. EKOIQ Genel Yayın Direktörü Barış Doğru moderatörlüğünde düzenlenen buluşmaların Mart yayınında konukları, sarsıntı felaketi sonrasında bölgede faal bir formda yer alan ve kurduğu mutfaklarla binlerce şahsa sıcak yemek ulaştıran Toplumsal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir ve Şef Türev Uludağ oldu.
“Dayanışmayı çok düzgün bilen bir toplumuz”
Depremin meydana geldiği 6 Şubat prestijiyle süratli bir biçimde koordine olarak bölgeye ulaşan ve burada mutfak kurarak depremzedelere, arama kurtarma takımlarına ve gönüllülere sıcak yemek ulaştıran Ebru Baybara Demir, takımıyla birlikte 4 kentte yüzbinlerce öğün yemek çıkarırken toplumsal yarar odağında da milyonlara ilham oluyor. Topraktan Tabağa Ziraî Kalkınma Kooperatifi kurucularından olan, teşebbüsçü, toplumsal gastronomi şefi, afet periyodunda de toplumsa faydayı gözeten anlayışı, girişimcilik ruhu ve uyum yeteneği ile muhtaçlık sahiplerine sıcak yemek ulaştırmak için takımıyla birlikte büyük bir efor sarf ediyor. Mutfak 24 saat boyunca çalışırken Türkiye’nin dört bir yanında pek çok istekli şef de bu sıkıntı süreçte muhtaçlık sahiplerinin yanında oldu. 5 mutfakta pişen yemeklerin sayısı 3.500.000 kabı geçerken sistemin sürdürülebilirliği için bölge halkından istihdam da sağlandı. Mevzunun artık yemek pişirip dağıtmak değil birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayan Ebru Baybara Demir, burada kalan insanların şartlarını güzelleştirmenin ve hayata tutulabilmelerine takviye vermenin, yaraya pansuman yapmanın değil, yarayı güzelleştirmenin ehemmiyetine değiniyor. “Türkiye çok büyük ve acı bir imtihan verdi. Şunu gördük ki acıda da sevinçte de bir ortaya gelebilen ve dayanışmayı çok uygun bilen bir toplumuz” diyen Ebru Baybara Demir, bundan sonraki adımın ileriyi planlamak, kurulan sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu vurguluyor. Bölgede istekli muhtaçlığının daima olduğunu altını çizen Şef Türev Uludağ ise “Burada artık yemek yapmanın ötesine geçtik. Herkes elini taşın altına koymalı. Birliktelik çok güçlü bir söz. Bu sözün altını yanlışsız paydaşlarla doldurursak ortaya bir paha çıkıyor. Herkesi kapsayarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor” diyor.
Borusan, yardım ve dayanaklarıyla sarsıntı bölgesinde
Topluma yarar sağlama misyonuyla hareket eden Borusan, içinden geçtiğimiz şiddetli süreçte zelzele bölgesinde gereksinim sahiplerinin yanında oldu. Depremin birinci günlerinde AFAD’a 10 milyon TL’lik fon aktaran kurum, afet bölgesinde gereksinimi olanlara ulaştırılmak üzere, maddi dayanak sağlamak isteyen Borusanlılar için Borusan Afet Dayanak Fonu oluşturdu ve 2 binden fazla çalışanla 5.6 milyon TL’lik nakdi bağış gerçekleştirdi. Bu fon ile muhtaçlık gereci alarak bölgeye sevk ettik. Ayrıyeten afetzedelerin acil gereksinim duyduğu uyku tulumu, ısıtıcı, kıyafet vb. tıpkı yardımlar da şirket ve Borusan Gönüllüleri tertibi ile toplandı. Şu ana kadar toplam 17 yardım aracı gereksinim bölgelerine sevk edildi. Bu dayanaklara ek olarak, Küme şirketlerimizin bölgeye göndermiş olduğu birebir dayanak yardımı ise birinci günden bugüne yaklaşık 30 milyon TL’yi buldu. Ayrıyeten 700’ü aşkın Okyanus İstekli Borusanlı, arama kurtarma ve alanda gereksinim olan öteki çalışmalarla ilgili takviye verdi. Ayrıca Borusan Kümesi ve Borusan Kocabıyık Vakfı, bölgedeki hayat ve eğitim şartlarının tekrar oluşturulması ve güzelleştirilmesi için bugüne kadar verilen dayanaklara ek olarak önümüzdeki periyotta kullanılmak üzere 200 milyon TL kaynak ayırdı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı