Günümüzde severek gerek spor gerekse ihtiyaçlarımızı karşılamak adına kullanmış olduğumuz bisikletin icadı hakkında merak edilenleri değerlendireceğiz. Bisiklet adı verilen 2 tekerlekli araç 1700’lü yılların sonlarında icat edilmiştir.
Günümüzde severek gerek spor gerekse ihtiyaçlarımızı karşılamak adına kullanmış olduğumuz bisikletin icadı hakkında merak edilenleri değerlendireceğiz. Bisiklet adı verilen 2 tekerlekli araç 1700’lü yılların sonlarında icat edilmiştir. İlk aşaması tamamen ahşaptan olan ve bir pedal düzeneğine sahip olmayan bir araçtır. O dönemlerin popüler icatlarındandır. Yaratıcısı Fransız Comte de Sivrac olarak bilinmektedir. 2 teker bu aracın ilk keşfinde pedal düzeneği olmadığından ayaklar yardımı ile itilerek hareket sağlamakta olan bir araçtır. Günümüz bisikletinden çok uzak bir tasarım olsa da ilham veren model de o olmuştur.
Bisikletin icadı İlk zamanlarında direksiyon, pedal ve oturma selesi olmayan bir tasarıma sahiptir. Yön verme işlemi üzerindeki kişi tarafından sağa ya da sola yatırılarak yönlendirilebilirdi. 1800’lü yıllarda yenilenen bir dizayn ile geliştirilerek direksiyon ve sele eklenmiştir. Ek olarak pedal sistemi yine eklenmemiş olan bu yeniz dizayn geliştirme üzerinde jant ve fren sistemi eklenmiştir. İtme gücüyle kullanım sağlanabilen bisikletlerde kullanım zorlaşmaktadır. Ağırlık olarak 22kg olan ahşap iskelet ve demir jantlar kullanıma biraz daha zorluk katmaktadır. Kullanımı zor ancak zevkli olan bu araç sürekli geliştirilerek günümüz tasarımına ulaşmıştır.
Dünya genelinde kullanılmakta olan 2 teker Bisikleti Kim İcat Etti? Sorusu merak edilen bir konudur. 6 Nisan 1818 senesinde ilk olarak Baron Karl de Drais de Sauerbrun tarafından icat edilmiştir. Yürüme hızından daha hızlı bir hareket sistemi düşünülerek tasarlanmış ve tüm zorluklara rağmen istenilen elde edilmiştir. İlk tasarımı içeriğinde direksiyon, oturma selesi ve pedal bulunmamaktaydı. Ahşap olduğundan ağırlık olarak da kontrolü ağırlaşmaktaydı.
Günümüz teknolojisi ile ülkeler arasında bir nevi ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Geliştirilmekte olan bir yapıya sahip bu ulaşım aracı kendi içerisinde farklı amaçlara hizmet eden türlere bürünmüştür. Bu çeşitli bisikletler sayesinde birtakım hobiler dahi gelişmiştir.
Çeşitli organizasyonlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda kullanım sağlanmakta olan bisikletler günümüz çağında son derece büyük bir önem taşımaktadır. Her yaştan kullanıcıya hitap edişi ve çoğunlukla ulaşım ihtiyaçları dahilinde kullanım gösterebilmektedir. Türlü yarışmalar ya da hobi olarak yapılan sporlarda da boy gösteren bisikletler kendi aralarında farklı türlere ayrılmaktadır. Bisiklet ve Kullanım Alanlarına Göre Türlerini şöyle sıralamak mümkündür;
Son zamanların en yaygın türü olan üç tekerleğe sahip bisiklet türleridir kullanım açısından dengeli ve kolay oluşu tercih edilirliğini arttırmaktadır. Teker olarak ince görünümlü teker kullanılmaktadır. Yol bisikleti olarak bilinmekle birlikte destek ve denge gerektirmeyen modellerdir. 3 tekerlek üzerine kurulmuş yapısıyla ayakta durabilmektedirler. 28 inches tekerlek çapına sahip bisikletler yol bisikleti olarak bilinmektedir. 26 inches teker yapısına sahip bisikletler ise daha kalın bir görüntüye sahip olduğundan dağ bisikleti olarak bilinirler.
Kullanılmak istenen ortama uyumluluğuna göre de türler değişebilmektedir. Teker yapılarına bakılarak ince görünümlü kibar teker yapısına sahip bisiklet türleri yol bisikleti olarak bilinmektedir. Teker yapılarına göre daha dişli kalın olanlar ise dağ bisikleti sınıfına dahil olmaktadırlar. Akrobasi sınıfında kullanılmakta olan türlere ise BMX bisikletleri denmektedir. Arka kısma yaslanma imkânı tanıyan veya direk olarak yatma imkânı olan bisikletler ise yatay bisiklet olarak bilinmektedirler. Ülkemizde çok bilinen bir model değildir