DOLAR
19,0384
EURO
20,5492
ALTIN
1.187,43
BIST
4.956,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Çok Bulutlu
19°C
Şanlıurfa
19°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Çok Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Son Dakika
16:33 Ogün Özkul ve Sıraç'tan yeni şarkı: Kavuşmalar!
16:33 Onur Saylak ve Hakan Günday İmzalı Kıvanç Tatlıtuğ ve Funda Eryiğit'in Başrollerini Paylaştığı Boğa Boğa'nın İlk Fragmanı Yayınladı
16:33 Bruce Willis ve Megan Fox, Bir Caninin İzinde! “Switchgrass'ta Geceyarısı", Türkiye'de İlk Kez TV'de
16:33 İDSO'nun Üflemeli Solistleri Sahnede
16:33 CBeebies Nisan Ayı İçerikleri Çocuklar İçin Dopdolu
16:33 Kukla Günü'nde eğlendiler!
16:33 Boomerang'ın yepyeni dizisi Batwheels başlıyor
16:33 10 Yıl Aradan Sonra “I MUSICI" İlk Ankara Konseri İçin Türkiye'ye Geliyor
16:33 Pera Öğrenme “Yaratıcılığın Doğası"nı keşfe çağırıyor
16:33 “Nefes Al Nefes Ver" sergisi Fotoğraf Müzesi'nde
16:33 “Renklere Uyanırken” Resim Sergisi Renkleriyle Hastalara Umut Aşılıyor!
16:33 Rap Dünyasının Ünlü İsmi Luciano'dan Depremzede Çocuklara Destek
16:33 Çadır kentte çocuklar için özel etkinlikler
16:33 Yaşanan Deprem Felaketinin Ardından Öğretmen ve Öğrencilere Moral İçin “İzmir Masal Gecesi" Düzenlendi
16:33 Zeytinburnu Kültür Sanat'ta Ramazan Etkinlikleri Başlıyor
16:33 Gökhan Aybulus ve Esen Kıvrak Yapı Kredi bomontiada b-sahne'de
16:33 Lola Marsh PSM Loves2Gather Kapsamında 30 Mart'ta Zorlu PSM'de!
16:30 VakıfBank, 11. kez üst üste yarı finalde
16:30 HDI Fibaemeklilik'ten Antalyaspor taraftarına özel bireysel emeklilik planı
16:30 Konya Büyükşehir “Yüzme Bilmeyen Kalmasın" Projesiyle Öğrencilere Yüzme Öğretiyor
16:30 Fenerbahçe ve Zenit Depremzedelere Yardım İçin Sahaya Çıkıyor
16:30 Dijital Dünyanın Arşivi Veri Merkezlerinde Depreme Dayanıklılık Öncelikli Bir Konudur
16:30 Siber Suçlular Pazarlama, C-Level ve BT Dünyasını Hedef Alıyor
16:30 Cube Demoday'23'de derin teknoloji girişimleri sahne aldı
16:30 Schneider Electric, Kesintisiz Güç Kaynaklarında Siber Güvenliğin Önemini Vurguluyor
16:30 Fujifilm'den yeni akıllı telefon uygulaması: INSTAX UP!
16:30 Cricut, Penta Teknoloji güvencesiyle artık Türkiye'de
16:30 Trend Micro 2023 yılına yönelik siber güvenlik tahminlerini açıkladı
16:30 İlkem Özar, Kaspersky'nin yeni Genel Müdürü Oldu!
16:30 Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nde Yeni Ürünler Görücüye Çıktı
16:30 Samsung, Galaxy A Serisi'nin en yeni üyelerini avantajlı değişim kampanyasıyla ön satışa sundu
16:30 Wow Dragonflight'ta “Return to the Forbidden Reach" Şimdi Oyunda
16:30 Meta, gençlere yönelik Instagram'daki güvenlik önlemlerine dair bilgi verdi
16:29 Miraç Ayaz: “Yerel Müteahhitlere destek sağlanması şart”
16:29 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü
16:29 Arzum OKKA, FSUMMIT ziyaretçilerini farklı Türk kahvesi lezzetleri ile buluşturdu
16:29 Avrupa Uzay Ajansı ve Dassault Systèmes Uzay Start-up'larını ve Girişimciliği Desteklemek İçin Niyet Mektubu İmzaladı
16:29 İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde depremin etkileri hissedildi
16:29 Müşteri Sadakatinin Anahtarı: Genişleyen Ödeme Seçenekleri
16:29 2023 için Perakende Sektörüne Yönelik 5 Trend
16:29 Türk ihracatçılar Malezya ile STA'dan daha verimli yararlanmak istiyor
16:29 Akbanklılar Ramazan alışverişlerini yaparken 3.600 TL'yi aşan chip-para da kazanıyor!
16:29 E&Q Lift Yerli Asansör Üretimi ile Global Pazara Açıldı
16:29 MIP'nin Yeni Genel Müdürü Ajay Kumar Singh Oldu
16:29 Epsan, yüksek katma değerli sektörlerin çözüm ortağı olarak büyümeye devam ediyor
16:20 Lüleburgaz’da sanat dolu gece!
16:10 EÜ, TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B Öğrenci Projelerinde yeniden dorukta
16:00 Hayat, üretiminde, deniz suyunu arıtarak su kaynaklarını koruyor
15:50 BSH Türkiye son 5 yılda 162 olimpik havuz dolusu su tasarrufu sağladı
15:40 Kartepe Belediye Lideri Av.M.Mustafa Kocaman, 11 Ayın Sultan-ı Ramazan-ı Şerif Ayı münasebetiyle bir bildiri yayınladı

Bakan Kirişci; “Tarımı Gıda Güvenliği Açısından Bir Milli Güvenlik Meselesi Olarak Görüyoruz”

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci, 36. Uluslararası Tarım Sigortacıları Birliği Kongresi’ne çevrim içi katıldı.

Bakan Kirişci; “Tarımı Gıda Güvenliği Açısından Bir Milli Güvenlik Meselesi Olarak Görüyoruz”
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci, 36. Uluslararası Tarım Sigortacıları Birliği Kongresi’ne çevrim içi katıldı.

Bakan Kirişci, tarımı gıda güvenliği açısından bir milli güvenlik meselesi olarak gördüklerini belirterek, “Gıda fiyatlarındaki küresel artış, önümüzdeki dönemde sadece gıda arzında değil, gıdaya erişilebilirlikte de ciddi bir soruna dönüşebilecektir. Muhtemel sorunlara karşı hazırlıklarımızı olabildiğince yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.” dedi.

Kirişci, yürüttükleri destekleme, geliştirme ve teşvik politikalarıyla önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade ederek, bugün tarımda gerek ihracat kapasitesiyle gerekse inovasyon çalışmalarıyla gerekse yurt içi ve yurt dışındaki girişimcilerle Türkiye’nin küresel konumunu güçlendirdiklerini bildirdi.

Türkiye’nin gıdada kendi kendine yeten ülke konumda bulunduğuna işaret eden Kirişci, 30’dan fazla üründe, dünyanın en çok üretim yapan ilk 5 ülkesi arasında olduğunu dile getirdi.

Diğer taraftan tarım ürünleri ihracatında her yıl sağlanan artışlarla Türkiye’nin dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayan Kirişci, 205 ülkeye toplam 1982 farklı tarım ürünü ihraç edildiğini söyledi.

Kirişci, 2021 yılındaki tarım ürünleri ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak, ülkenin tarımdaki net ihracatçı konumunun devam ettiğini kaydetti.

“Tarımı Gıda Güvenliği Açısından Milli Güvenlik Meselesi Olarak Görüyoruz”

Bakan Kirişci, tarımı gıda güvenliği açısından bir milli güvenlik meselesi olarak gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Gıda güvenliği küresel çerçevede sadece bugünü değil geleceğimizi de ilgilendirmekte. Bu açıdan, gıda güvenliği konusu son yıllarda dünya gündeminin önemli başlıklarından biri haline gelmiştir. Yaşadığımız pandemi sürecinin, artan göçlerin ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nın gıda güvenliğinin önemini artırdığını biliyoruz. Tarımsal üretimi etkileyen tüm bu olumsuzlukların etkisi ile FAO Gıda Fiyatları Endeksi, mart ayında tüm zamanların rekorunu kırarak 159,7 puana ulaştı. Gıda fiyatlarındaki bu küresel artış, önümüzdeki dönemde sadece gıda arzında değil, gıdaya erişilebilirlikte de ciddi bir soruna dönüşebilecektir. Bizler uyguladığımız tarım politikaları ve üreticilerimizin çabaları sayesinde gıda güvenliği konusunda dünya ülkelerine kıyasla iyi bir sınav verdik. Hiçbir ürün ve gıdayla ilgili risk oluşturacak sorunlar yaşamadık. Muhtemel sorunlara karşı da hazırlıklarımızı olabildiğince yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.”

Tarımda ve gıda alanında sağladıkları başarıda, en büyük rolü çiftçilerin oynadığını ifade eden Kirişci, şunları kaydetti:

“Onların üretme konusundaki çalışkanlığı, vefakâr ve kararlı tutumları, bizim en büyük gücümüzdür. Biz de bu noktada çiftçilerimizin kıymetini bilmeyi görev addediyoruz. Eli öpülesi çiftçilerimizin emeğini koruyacak pek çok çalışmayı yaparak, her zaman yanlarında olmaya gayret etmekteyiz. Çiftçilerimizin alın ve akıl teri, bizim için en büyük, en saygın ve en kutsal değerdir. Bunun için, çiftçimizin emeğinin karşılığını almasını toplumsal bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu hassasiyetle, 16 yıl önce çiftçilerimizin emeğini koruyacak sistemi hayata geçirdik. Devlet destekli tarım sigortaları sistemi modeli TARSİM’i kurduk. Tam da bu dönemde Meclis’te Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı olarak görev aldım.”

“Tarsim 500 Milyon Doların Üzerinde Prim Büyüklüğüne Ulaştı”

Kirişci, çiftçi için “zor gün” dostu olan TARSİM’in, gördüğü ilgiyle günden güne büyüyerek ülke tarımında vazgeçilmez bir yer edindiğini, sürekli artan katılımcı çiftçi sayısıyla 500 milyon doların üzerinde  prim büyüklüğüne ulaştığını anlattı.

Çiftçilerin tarım sigortasına yönelik artan taleplerindeki istikrarın devam ettiğini ve bunun da kendilerini sevindirdiğini belirten Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

“Bu gelişmeler Bakanlık olarak TARSİM’i geliştirmedeki motivasyonumuzu desteklemektedir. Üreticilerden gelen talepler çerçevesinde tarım sigortasındaki teminat kapsamını geliştirmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda, üreticilerimizi gelir kayıplarına karşı korumak için Gelir Koruma Sigortası’nı üreticilerimizin tercihine sunduk. TARSİM’in sürdürülebilir bir yapıda olmasına büyük önem veriyoruz. Sistemin şeffaf yapısını koruduğumuz gibi, sigortacılık prensiplerine bağlı kalarak sürdürülebilirliği temin etmekteyiz.”

TARSİM’in hızla gelişen bu başarı hikâyesiyle kendilerine sağladığı bilgi ve tecrübe birikimini, dost ve kardeş ülkelerle her zaman ve her fırsatta paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Kirişci, “Bu konudaki iş birliği çalışmalarından biri kardeş ülke Azerbaycan’da hayata geçirildi. TARSİM, Azerbaycan’da Agrar Sigorta Fondu’nun kurulmasına destek verdi ve birlikte güzel bir iş birliği süreci geliştirdik. Benzer çalışmaların başka ülkelerle de yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda karşılıklı paylaşım ve diyalog kanallarını daha da etkin şekilde kullanmanın faydalı olacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kirişci, 36. Uluslararası Tarım Sigortacıları Birliği Kongresi’nin bu yılki temasının “iklim, teknoloji ve kamu-özel sektör iş birliği” olmasını çok yerinde bulduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Önümüzdeki süreçte, tarım sigortalarının önemi daha da artacaktır. Beraberinde, risklerdeki artışa paralel olarak maliyetlerdeki artışlarla karşı karşıya gelmemiz de söz konusudur. Buna karşı alınacak en önemli önlemlerden biri, üretimde teknolojik yapıları güçlendirmektir. Tarımı yeni teknolojilerle buluşturma konusunda kamu-özel ortaklığının geliştirilmesi, bizim açımızdan çözüm yolundaki en gerçekçi ve etkili adımlardan biridir. Bilhassa tarımın dijitalleştirilmesi yeni bir alternatif olarak ön plana çıkmaya başlamıştır. Bizler de Bakanlık olarak bu konuya gerekli önemi veriyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.