DOLAR
23,5404
EURO
25,4410
ALTIN
1.486,55
BIST
5.554,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
32°C
Şanlıurfa
32°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
31°C
Son Dakika
14:49 Çayırova’ya 10 yeni halı saha geliyor
14:49 Bursa’dan göç hikayeleri yarışacak
14:41 VakıfBank’tan Âşık Veysel’i anma konseri
14:35 TDP’den CHP ile birleşme kararı
14:35 AKEDAŞ işçilerinin hakkını vermeyince işçiler kazan kaldırdı
14:35 Çaylar ‘yuva’ olacak
14:24 Nilüferliler yoga için buluşuyor
14:24 CHP Genel Merkezi’nden Başkan Çerçioğlu’na Ziyaret
14:24 Taşdelen: Hedefimiz, Çankaya’yı En Yaşanabilir İlçe Yapmak
14:23 Çalışanlar tatil sürelerini kısalttı
14:23 Yapı Kredi’den Emeklilere 8.500 TL’ye Varan Promosyon
14:23 Spor Tırmanış Müsabakalarına İnegöllü Sporcular Damga Vurdu
14:23 Mercedes-Benz Türk, sürdürülebilirlik çalışmalarıyla sektöre öncülük ediyor
14:19 Filistinli ailenin evini Konya inşa edecek
14:11 Uzunkum Sahili’nde ikinci kıyı temizliği yapıldı
14:11 Konya Büyükşehir Filistinli Ailenin İsrail Tarafından Yıkılan Evini Yeniden İnşa Edecek
14:10 Karşıyaka’da ikinci el eşyalar yeniden hayat buluyor
14:10 Bel ve Sırtı Rahatlatmak İçin Yapılan Ani Dönme Hareketleri Bu Soruna Neden Olabiliyor!
14:10 Dijital teknoloji şirketi SabancıDx’e yeni genel müdür
14:10 Bayraklılı kadınların el emeği ürünleri göz kamaştırdı
14:09 Bangladeş’teki Ruppur NGS’nin 1’inci Ünitesi’ne Karotiyer Yerleştirildi
14:09 Nevşehir Belediyesi Yaz Konserleri Temmuz Ayında Başlıyor
14:09 Aliağa Gençlik Merkezi’nde Yaz Dönemi Yüzme Kursları Başlıyor
14:09 Doğa sporu tutkunları bu şenlikte buluşacak
14:05 Aliağa Belediyesi Satranç Kulübü’nden yıl sonu turnuvası
14:05 Bursa İnegöllü sporculardan ‘Spor Tırmanış’ imzası
14:05 Azerbaycan Alat Serbest Ekonomi Bölgesi ASO üyelerine yeşil ışık yaktı
13:55 Çukurovada Yüzme Kurslarında Rekor Başvuru
13:49 İstanbul’da Kızamık Salgını Paniği! Sağlık Müdürlüğü’nden ‘Risk Yok’ Açıklaması
13:49 HEP-SEN Artık ABD’nin En Büyük Hemşire Birliği GNU’nun Resmen Üyesi!
13:23 Selçuklu Belediyesi “Okullar Arası Sıfır Atık Yarışması”nın ödül töreni gerçekleşti.
13:23 Türk Takımları PMPL Avrupa Şampiyonası’nda Büyük Ödül İçin Yarışacak
13:10 İzmir Büyükşehir çalışanlarına konut projesi Çiğli’de yükseliyor
13:09 Gaziemir Belediyesi Çocuk Meclisi’nde yeni dönem başladı
13:09 Sabancı Vakfı’nın 14. Sezon Fark Yaratanları Gerçekleştirilen Etkinlik İle Tanıtıldı
13:09 Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi (OTİGED) projesinin kapanış toplantısı yapıldı
13:09 Meclis Şampiyonları Ağırladı
13:05 ‘Simülasyon Temelli Afet Hemşireliği’ Tezi, Aliye Üster Vakfı Desteği Kazandı
12:53 Çenesuyu üstgeçidinde sona doğru
12:53 Urla’nın cadde ve sokaklarına 35 milyon TL’lik yatırım
12:53 İSİB, Rusya ve Belarus’tan 42 Firmayı Türkiye’deki İş İnsanları ile Buluşturdu
12:49 MSB: Hudutta 3 terörist yakalandı
12:35 Diyarbakır’da 2 terörist etkisiz!
12:10 Hareketsiz yaşam ve kilo bel ağrısı nedeni
12:10 Hemoroid Sorununa Bluetooth Teknolojisi İle Çözüm
12:10 ESET’ten fark yaratan sonuçlar
12:09 Drone Fest 10-11 Haziran’da Marmara Park AVM’de
12:09 Deepfake videolarının sayısı her yıl %900 oranında artıyor!
12:09 Aylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu
12:09 180 bin TL değerindeki kemer sahibini bulacak

Astım Hakkında Doğru Sanılan 10 Yanlış!

Hava yollarında oluşan daralmayla gelişen ve ataklarla seyreden astım oldukça sık görülen bir hastalık.

Astım Hakkında Doğru Sanılan 10 Yanlış!
23.05.2023 13:10
2
A+
A-

Hava yollarında oluşan daralmayla gelişen ve ataklarla seyreden astım oldukça sık görülen bir hastalık. Öyle ki dünyada 300 milyon, ülkemizde de yaklaşık dört milyon kişinin astım hastalığıyla mücadele ettiği belirtiliyor. Kronik bir hastalık olan astımda ataklarla görülen hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık ile öksürük gibi sorunlar kontrol altına alınamazsa hastanın yaşam kalitesini ciddi boyutlarda düşürebiliyor, hatta yaşamını yitirmesine bile neden olabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, astım hastalığında oluşan atakların aslında uygun ve düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabildiğine dikkat çekerek, “Ancak toplumda astım hakkında doğru sanılan hatalı bilgiler hastaların tedavilerini aksatmalarına neden olabilirken günlük yaşamlarını da olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla tedavide sorun yaşanmaması ve kaliteli bir yaşam için hastaların astım konusunda bilgi sahibi olmaları ve bu doğrultuda hareket etmeleri büyük önem taşıyor” diyor. Peki hangi hatalı bilgiler astım hastalarının yaşamlarını olumsuz yönde etkiliyor? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Aykaç toplumda astım hakkında doğru sanılan hatalı bilgileri anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Astım genetik geçişli bir hastalık değildir. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Astım, hem genetiğin hem de çevrenin etkilediği çok faktörlü bir hastalıktır. Öyle ki anne- babadan birinin astımlı olması durumunda çocukta astım görülme riski yüzde 25 oluyor. Anne ve babanın her ikisinde de astım varsa bu risk yüzde 50’ye yükseliyor. 

Astım ilaçları şikayetler geçtiği zaman bırakılmalıdır. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Astım tedavisinde tek amaç yakınmaları ortadan kaldırmak değildir. Bu nedenle astımlı hastaların şikayetleri geçtiğinde ilaçlarını asla kendiliğinden bırakmamaları ve tedavinin hekim gözetiminde sürdürülmesi önem taşıyor. Tedavi süresi genellikle 3 – 12 ay arasında değişiyor. Ancak bazı hastalarda tedavinin yaşam boyu devam etmesi gerekiyor.

Her astım hastasında mutlaka hırıltı ve nefes darlığı olur. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Astımlı hastalarda en sık hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık ve öksürük görülüyor. Ancak hastalarda bu yakınmaların hepsi aynı anda ortaya çıkmıyor. Astım doğası gereği kendiliğinden ya da tedaviyle düzelip tekrarlayan bir hastalık olduğu için yakınmaların tümü ya da bir kısmı zaman içerisinde gözlenip kaybolabiliyor ve sonra tekrarlayabiliyor. 

Astım sadece alerjik bünyeli kişilerde oluşur. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Yaygın inanışın aksine, astım hastalarının tümü alerjik bünyeye sahip değiller. Öyle ki hastaların yüzde 30-40’ında alerji dışı etkenlere bağlı astım görülüyor. Hastaların tamamında kronik ve mikrobik olmayan hava yolu inflamasyonu ile hava yolunda aşırı duyarlılık oluyor. Bu nedenle hastalar, alerjileri olmasa dahi astımlı olmayan kişilere kıyasla hava kirliliği, tütün dumanı, kokular ve irritan gibi çevresel faktörlerden çok daha fazla etkileniyor. 

Kortizon içeren spreyler çok fazla yan etkiye sahipler. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Astım hastaları, astım ilaçları olarak kullanılan spreylerin kortizon içermeleri nedeniyle çok fazla yan etkiye sahip olduklarını düşünerek tedaviden kaçınabiliyorlar. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, astımın en etkin tedavisinin kortizon içeren spreyler olduğuna dikkat çekerek, “Bu ilaçlar bağımlılık yapmıyor ve sprey biçiminde kullanıldıklarında ‘ses kısıklığı’ dışında ciddi bir yan etki göstermiyor. Üstelik sprey ilacını kullandıktan sonra boğazı bir bardak suyla çalkalayıp gargara yapmak ses kısıklığı gelişimini önlüyor” diyor.

Hamilelik döneminde astım ilaçlarını kullanmak sakıncalıdır. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Toplumdaki yaygın inanışın aksine, astım hastası hamilelerin astım ilaçlarını mutlaka kullanmaları gerekiyor. Zira, ilaç tedavilerini bıraktıkları için astımı yeterince kontrol altına alınamayan hamilelerin hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlıkları olumsuz etkileniyor. Anne adayının riskli doğum yapması, hayatını kaybetmesi, bebeğin düşük kiloyla ya da erken doğması, astım ilaçları bırakıldığında en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla astım hastası olan tüm hamilelerin bu dönemde göğüs hastalıkları uzmanının takibinde olmaları yaşamsal önem taşıyor.

Astımın meslek ile ilişkisi yoktur. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Son yıllarda özellikle sanayileşmenin etkisiyle mesleğe bağlı astımın görülme sıklığı giderek artıyor. Erişkin dönemde görülen her beş hastadan birinin mesleki astımı olduğu araştırmalarla saptanmış. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, bu nedenle erişkin yaşlarda tanı alan her astım hastasının mesleğinin ve hobilerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle uygun tedaviye rağmen hastalığın yeterince kontrol edilemediği hastalar meslek ortamında kaldıkları maruziyetler açısından gözden geçiriliyor. Eğer hastaların yakınmaları hafta sonu ya da tatil gibi dönemlerde azalıyor ve işe başladıklarında artıyorsa, astımlarının meslekle ilişkili olma ihtimali çok yüksek oluyor” diye konuşuyor.

Astım hastaları spor yapamaz. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Astım hastalarında spor, fiziksel ve ruhsal olarak olumlu etkiler oluşturuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Aykaç,  özellikle çocuklarda düzenli yapılan egzersizlerin solunum kapasitesinin artmasını sağladığını belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor: “Spor olarak, yüzme, jogging ve pilates gibi spor aktivitelerini özellikle öneriyoruz. Yüzme sporu yapacaklar için klorla dezenfekte edilen havuzlar klorun hava yolları için irritan olması nedeniyle astımı alevlendirebiliyor. Böyle durumlarda denizde yüzmek daha iyi bir seçenektir. Çayır çimen alerjisi olanlarda, ilkbaharda açık havada spor yapmaktan kaçınılması yerinde olur. Ayrıca hava kirliliğinin ciddi bir sorun olarak karşımıza çıktığını düşünürsek, astımlı hastaların yaşadıkları yerdeki hava kalitesini izlemeleri, kirliliğin yoğun olduğu dönemlerde de açık havada spor yapmaktan kaçınmaları önemlidir.”

Kilo ile astım arasında bir ilişki yoktur. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Yapılan çok sayıda araştırmada, fazla kilonun astım hastalığının kontrolünü zorlaştırdığı ve atak oranını arttırdığı kanıtlanmış. Ayrıca, özellikle erişkinlerde fazla kilo, astımla birlikte sık görülen uyku apne hastalığı açısından da ek bir risk faktörünü oluşturuyor. Bu nedenle astım hastalığını kontrol etmek için ideal kiloya ulaşmak büyük önem taşıyor. 

İlaç kullandıkları için astım hastalarına aşı yapılması gerekmiyor. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Yumurta alerjisi olmayan tüm astım hastalarının her yıl grip (influenza) aşısı olmaları gerekiyor.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.