Fidye yazılımı hücumlarının hem sıklığı hem de maliyeti gün geçtikçe artıyor. IDC’nin Fidye Yazılım Çalışması’na nazaran, kurumların %37’si bir cins fidye yazılımı saldırısının kurbanı olduklarını söylüyor.
Fidye yazılımı ataklarının hem sıklığı hem de maliyeti gün geçtikçe artıyor. IDC’nin Fidye Yazılım Çalışması’na nazaran, kurumların %37’si bir çeşit fidye yazılımı saldırısının kurbanı olduklarını söylüyor. Kimi araştırmalar ise bu taarruzların toplam maliyetinin 11 milyar dolardan fazla olduğunu gösteriyor. Başarılı fidye yazılımı hücumları, daha kolay maksatlar arayan siber suçluları cesaretlendiriyor. Siber müdafaa alanında global bir başkan olan Acronis, fidye yazılımı akınlarından korunmak için 7 ipucunu sıralıyor.
Fidye yazılımlarının finansal tesirleri son yıllarda ön plana çıkıyor. %37’si bir tıp fidye yazılımı saldırısına maruz kalan kurumlar için toplam maliyetin 11 milyar doları aştığı belirtiliyor. Tedarik zinciri atakları, ikili tehdit, RaaS, yamalanmamış sistem atakları ve kimlik avı üzere yollarla gerçekleştirilen akınlar güvenliği tehdit etmeye devam ediyor. Siber müdafaa alanında global bir başkan olan Acronis, bu tıp siber tehditlerden korunmak ve tüm tedbirlerin alınmasına karşın hücuma uğrama halinde tesirlerini hafifletmeye yardımcı olmak gayesiyle, kendisini ya da şirketini fidye yazılımı taarruzlarından korumak isteyenler için 7 ipucunu paylaşıyor.
1. Sistemlerinizi sistemli olarak yedekleyin. Çok kolay bir tahlil üzere görünse de datalarınızın her vakit yedeklendiğinden emin olmanız, fidye ödeme riskinden uzak olduğunuzu gösterir. Dataları tekrar yüklemek ve sistemlerinizi çalışır hale getirmek güç üzere görünebilir fakat günümüzün en tesirli yedekleme tahlilleri aslında kritik uygulamaların, sistemlerin ve bilgilerin süratli ve emniyetli bir formda kurtarılmasını sağlar. Bilgileri yedekleme konusunda disiplinli bir yaklaşım benimsemek size siber saldırganlara karşı kıymetli bir avantaj sağlayabilir.
2. Uygulamalar ve Sistemler İçin Nizamlı Yama İdaresi Kullanın. Tüm yazılım sanayisi güvenlik açıklarına eğilimlidir. Yazılım uygulamalarının genel olarak güzelleştirilmesi ve bilinen sıkıntılara tahlil sunmak için güvenlik güncellemeleri gerektiren birtakım açıklar ortaya çıkabilir. Siber hatalılar bu açıkların farkında ve onlardan faydalanmak, bilgisayarlara ve ağlara erişim sağlamak için süratli çalışma konusunda epeyce yetenekliler. Hatta sıfırıncı gün açıklarını bile gaye alabilirler. Bu da bir güvenlik açığının farkına vardıklarında son derece süratli hareket edecekleri manasına gelir. Güvenlik açıklarına karşı korunmanın en düzgün yolu, daha proaktif bir halde yama yapmayı önemsemektir. Günümüzde en âlâ siber güvenlik tahlillerinin birçoğu yüzlerce uygulama ile çalışan otomatik yama yetenekleri sunuyor. Sonuç olarak, yamalanmamış bir güvenlik açığı yoluyla taarruz tehdidini en aza indirmek ve genel güvenlik duruşunuzu uygunlaştırmak mümkün.
3. İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Aktifleştirin. İki faktörlü kimlik doğrulama değerli bir tavsiyedir ve siber güvenlik tedbirlerinizi geliştirmeniz için size düzgün bir yol sunar. Siber saldırganların sisteminize girmesini zorlaştırmak için atacağınız değerli adımlar ortasında yer alır ve sizi maksat olmaktan kurtarabilir. Tam bir müdafaa sağlamasa da siber saldırganı uzaklaştırmak için göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzde kolay fırsatlar arayan saldırganlar için iki faktörlü kimlik doğrulama, ekstra gayrete değmeyeceği bildirisini taşıyabilir. Güvenlik önlemlerinize ne kadar çok şey ekleyebilirseniz o kadar inançta olursunuz ve iki faktörlü kimlik doğrulama başlangıç için olağanüstü bir noktadır.
4. Neye Tıkladığınıza Dikkat Edin. Siber hatalılar berbat niyetli e-postalar, kontaklar ve ekler içeren yaygın oltalama akınlarını hala kullanıyor ve ne yazık ki düşündüğümüzden daha başarılılar. Günümüzde hepimiz çok meşgulüz ve birçok vakit gerektiği kadar dikkat etmiyoruz. Saldırganların hasar vermek için muhtaçlık duydukları tam erişimi elde etmek için tek bir yanlış tıklama kâfi olabilir. Yakın vakitte berbat niyetli bir aktörün düzmece reklamlar oluşturarak makûs niyetli web sitelerine yönlendirdiği ünlü bir Facebook örneği yaşandı. Bu potansiyel yanılgıların üstesinden gelmenin ihtiyatlı bir yolu, ilişkilere ve reklamlara tıklarken dikkatli olmak ve internet sitesini direkt adres satırına yazarak ziyaret etmektir. Bu fazladan bir tedbir üzere görünebilir fakat yanlış harflerle dikkatlice oluşturulmuş (örneğin, “o” yerine bir “0” ve misal alan adları) makûs URL’lerden kaçınmanın değerli bir yolu olabilir.
5. İnançlı Ağlar Kullandığınızdan Emin Olun. Siz yahut çalışanlarınız restoran, kafe, havaalanı yahut inançlı olmayan farklı yerlerde çalışıyorsanız, siber güvenlik risklerinizi gidermek için, her vakit sanal bir özel ağ (VPN) kullandığınızdan ve oturum açar açmaz başlayacak formda yapılandırdığınızdan emin olmalısınız. Yalnızca işletmeler için kullanılmayan VPN’leri herkese açık bir ağda olacağınız vakit da kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Ekstra bir masraf üzere görünseler de kimliğinizi kaybetmenin yahut bir fidye yazılımı saldırısına maruz kalmanın yüksek maliyeti ile karşılaştırıldığında kolay tedbirler ortasındadır.
6. Fidye Ödemeyin. Birçok kişi ve kurum akın sonrasında bilgilerini süratli bir formda geri almak ve bu makus tecrübesi sona erdirmek için meblağını önemsemeden ödeme yapmayı düşünüyor. Fakat birtakım nedenlerden ötürü fidye için ödeme yapmayı tavsiye etmiyoruz. Birinci olarak siber hatalıların vedettiklerini hakikaten yapacaklarının garantisi yoktur. Ayrıyeten saldırganların dikkatini çeken değişik bilgiler ya da bilhassa hassas bilgiler bulduktan sonra ikinci defa geri geldikleri birçok olay yaşanıyor. Hiç kimse ödeme yapmazsa, siber hatalıların giderek daha az başarılı olacağı ve fidye yazılımı akınlarıyla kar elde etmeyi bırakacaklarını ön görüyoruz. Uzmanlar olarak, tüm toplumun faydalanmasına yardımcı olmak için sıfır tolerans yaklaşımını benimsememiz gerektiğine inanıyoruz.
7. Makus Maksatlı Yazılımdan Müdafaa ve Fidye Yazılımlarına Yatırım Yapın. Günümüzün makus maksatlı yazılım ve fidye yazılımı tersi siber güvenlik tahlilleri son derece tesirlidir ve size siber tehditlere karşı en âlâ savunma bahtı tanır. Örneğin, Acronis Cyber Protect, yerleşik MI tabanlı fidye yazılımı yeteneklerini kullanan inançlı fidye yazılımı müdafaası içerir. Son olarak, beyaz liste ve kara liste stratejilerinin kullanılması şahane bir fikirdir ve siber güvenliğin güzelleştirilmesinde son derece tesirli olabilir. Bu durumda, varlıklar yahut uygulamalar onaylanmış bir beyaz listede değilse otomatik suram için onaylanmazlar.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı