DOLAR
19,0384
EURO
20,5492
ALTIN
1.187,43
BIST
4.956,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Çok Bulutlu
19°C
Şanlıurfa
19°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Çok Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Son Dakika
16:33 Ogün Özkul ve Sıraç'tan yeni şarkı: Kavuşmalar!
16:33 Onur Saylak ve Hakan Günday İmzalı Kıvanç Tatlıtuğ ve Funda Eryiğit'in Başrollerini Paylaştığı Boğa Boğa'nın İlk Fragmanı Yayınladı
16:33 Bruce Willis ve Megan Fox, Bir Caninin İzinde! “Switchgrass'ta Geceyarısı", Türkiye'de İlk Kez TV'de
16:33 İDSO'nun Üflemeli Solistleri Sahnede
16:33 CBeebies Nisan Ayı İçerikleri Çocuklar İçin Dopdolu
16:33 Kukla Günü'nde eğlendiler!
16:33 Boomerang'ın yepyeni dizisi Batwheels başlıyor
16:33 10 Yıl Aradan Sonra “I MUSICI" İlk Ankara Konseri İçin Türkiye'ye Geliyor
16:33 Pera Öğrenme “Yaratıcılığın Doğası"nı keşfe çağırıyor
16:33 “Nefes Al Nefes Ver" sergisi Fotoğraf Müzesi'nde
16:33 “Renklere Uyanırken” Resim Sergisi Renkleriyle Hastalara Umut Aşılıyor!
16:33 Rap Dünyasının Ünlü İsmi Luciano'dan Depremzede Çocuklara Destek
16:33 Çadır kentte çocuklar için özel etkinlikler
16:33 Yaşanan Deprem Felaketinin Ardından Öğretmen ve Öğrencilere Moral İçin “İzmir Masal Gecesi" Düzenlendi
16:33 Zeytinburnu Kültür Sanat'ta Ramazan Etkinlikleri Başlıyor
16:33 Gökhan Aybulus ve Esen Kıvrak Yapı Kredi bomontiada b-sahne'de
16:33 Lola Marsh PSM Loves2Gather Kapsamında 30 Mart'ta Zorlu PSM'de!
16:30 VakıfBank, 11. kez üst üste yarı finalde
16:30 HDI Fibaemeklilik'ten Antalyaspor taraftarına özel bireysel emeklilik planı
16:30 Konya Büyükşehir “Yüzme Bilmeyen Kalmasın" Projesiyle Öğrencilere Yüzme Öğretiyor
16:30 Fenerbahçe ve Zenit Depremzedelere Yardım İçin Sahaya Çıkıyor
16:30 Dijital Dünyanın Arşivi Veri Merkezlerinde Depreme Dayanıklılık Öncelikli Bir Konudur
16:30 Siber Suçlular Pazarlama, C-Level ve BT Dünyasını Hedef Alıyor
16:30 Cube Demoday'23'de derin teknoloji girişimleri sahne aldı
16:30 Schneider Electric, Kesintisiz Güç Kaynaklarında Siber Güvenliğin Önemini Vurguluyor
16:30 Fujifilm'den yeni akıllı telefon uygulaması: INSTAX UP!
16:30 Cricut, Penta Teknoloji güvencesiyle artık Türkiye'de
16:30 Trend Micro 2023 yılına yönelik siber güvenlik tahminlerini açıkladı
16:30 İlkem Özar, Kaspersky'nin yeni Genel Müdürü Oldu!
16:30 Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nde Yeni Ürünler Görücüye Çıktı
16:30 Samsung, Galaxy A Serisi'nin en yeni üyelerini avantajlı değişim kampanyasıyla ön satışa sundu
16:30 Wow Dragonflight'ta “Return to the Forbidden Reach" Şimdi Oyunda
16:30 Meta, gençlere yönelik Instagram'daki güvenlik önlemlerine dair bilgi verdi
16:29 Miraç Ayaz: “Yerel Müteahhitlere destek sağlanması şart”
16:29 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü
16:29 Arzum OKKA, FSUMMIT ziyaretçilerini farklı Türk kahvesi lezzetleri ile buluşturdu
16:29 Avrupa Uzay Ajansı ve Dassault Systèmes Uzay Start-up'larını ve Girişimciliği Desteklemek İçin Niyet Mektubu İmzaladı
16:29 İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde depremin etkileri hissedildi
16:29 Müşteri Sadakatinin Anahtarı: Genişleyen Ödeme Seçenekleri
16:29 2023 için Perakende Sektörüne Yönelik 5 Trend
16:29 Türk ihracatçılar Malezya ile STA'dan daha verimli yararlanmak istiyor
16:29 Akbanklılar Ramazan alışverişlerini yaparken 3.600 TL'yi aşan chip-para da kazanıyor!
16:29 E&Q Lift Yerli Asansör Üretimi ile Global Pazara Açıldı
16:29 MIP'nin Yeni Genel Müdürü Ajay Kumar Singh Oldu
16:29 Epsan, yüksek katma değerli sektörlerin çözüm ortağı olarak büyümeye devam ediyor
16:20 Lüleburgaz’da sanat dolu gece!
16:10 EÜ, TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B Öğrenci Projelerinde yeniden dorukta
16:00 Hayat, üretiminde, deniz suyunu arıtarak su kaynaklarını koruyor
15:50 BSH Türkiye son 5 yılda 162 olimpik havuz dolusu su tasarrufu sağladı
15:40 Kartepe Belediye Lideri Av.M.Mustafa Kocaman, 11 Ayın Sultan-ı Ramazan-ı Şerif Ayı münasebetiyle bir bildiri yayınladı

8 Ana Su Havzasında 19 Proje Başlatıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çölleşmeyle mücadele, erozyonun önlenmesi, sel ve taşkın tehlikesinin azaltılması ve bozulmaya uğramış ormanların rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla 8 ana su havzasında 19 proje başlattı.

8 Ana Su Havzasında 19 Proje Başlatıldı
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çölleşmeyle mücadele, erozyonun önlenmesi, sel ve taşkın tehlikesinin azaltılması ve bozulmaya uğramış ormanların rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla 8 ana su havzasında 19 proje başlattı. “Entegre Havza Rehabilitasyon Projeleri” kapsamında yürütülen çalışmalarla 157 yerleşim yerinde 75 bin kişiye de doğrudan maddi yarar sağlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından orman, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla 8 ana su havzasında 19 adet entegre mikrohavza rehabilitasyon projesi hazırlandı. İlk etapta 157 yerleşim yerine yönelik planlanan projeler tamamlandığında gelir getirici ve refah düzeyini artırıcı yönüyle de 75 bin kişiye doğrudan fayda sağlanmış olacak.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yaklaşık 600 bin hektar alanda gerçekleştirilecek projelerle, havza bütünlüğü dikkate alınarak doğal kaynakların iyileştirilmesi ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması, muhtemel tabii afetlere karşı tedbirlerin alınması, arazi tahribatının önüne geçilmesi, biyolojik çeşitliliğin geliştirilmesi ve toprak organik karbon tutumunun yükseltilmesi amaçlanıyor.

Çölleşmeye Maruz Kalan Alanların Rehabilitesi Sağlanacak

Çalışmalar kapsamında ilgili kurumlarla birlikte küresel bir sorun hâline gelen iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çölleşmeyle mücadele, erozyonun önlenmesi, sel ve taşkın tehlikesinin azaltılması ile bozulmaya uğramış ormanların -bitkilendirme ve ağaçlandırma başta olmak üzere- ayrıntılı rehabilitasyonu sağlanacak.

“Her Havza Üretim Yapan Bir Fabrikadır” sloganıyla başlatılan projeler çerçevesinde havzada yaşayan yerel halkın gelir seviyesiyle refah düzeyini artırıcı çalışmalar da yapılacak. Ayrıca doğal kaynaklar üzerinde oluşan tahribatların yol açtığı problemlerin azaltılmasına yönelik projeler de hayata geçirilecek.

Yöre Halkına Doğrudan Yarar Sağlayacak

Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi ayrıca bölge halkına doğrudan yarar sağlayacak bazı çalışmaları da kapsıyor. Proje kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, seracılık ve yem bitkisi desteklerinin sağlanması; alıç, Antep fıstığı, badem, ceviz gibi gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları ile ıhlamur, aspir, lavanta, kekik, adaçayı ve benzeri tıbbi aromatik bitkilerin projelendirilmesi; yerel su kaynaklarının tespit edilerek sulama amaçlı çalışmaların hayata geçirilmesi gibi desteklerle bölge halkına doğrudan yarar sağlanacak.

Bölge halkının mevcut havza alanında yenilenilebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanması ve doğa üzerindeki baskının en aza indirilmesi amacıyla konutlara güneş enerji sistemleri ile ısı ve elektrik üretim sistemlerinin kurulması, mevcut evlerde mantolama çalışmalarıyla ısı kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Uygulama faaliyetleri

Engetre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi’nden her biri çok sayıda uygulama faaliyetinden oluşuyor ve faaliyetler ilgili kurumlarla birlikte yürütülüyor.

“Ağaçlandırma çalışmaları” kapsamında kamusal alan, yol ve tarla kenarlarında toprak muhafaza, rekreasyon, galeri ve gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları yapılırken; “bozuk ormanların iyileştirilmesi” çalışmaları kapsamında ise canlandırma kesimi, boşluklara fidan dikimi ve tohum ekimi, budama, aşılama ve koruma faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

“Toprak muhafaza” çalışmaları kapsamında ise erozyon tedbirleri, sel ve taşkın kontrolü, yamaç ıslahı, dere ve oyuntu ıslahı, tarımsal alanlardaki erozyonun önlenmesi ile çığ ve heyelan kontrolü sağlanıyor.

 Refaha Yönelik Destekler

Projelerin uygulamaya konulduğu havza alanlarında yaşayan vatandaşların refah seviyesine doğrudan etki eden çalışmalar dikkat çekiyor.

“Tarımsal faaliyetler” kapsamında tarımsal teras yapımı, meyve fidanı desteği, kapama bahçe tesisi, seracılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, tarla yolları bakımı ve tesisi, elektro şoklu tel çit, toprak tahlili ve gübre önerisi, fidan üretimi konusunda desteklemeler, nadas azaltma uygulamaları, sebze, tahıl ve yem bitkileri üretiminin geliştirilmesiyle bölgede refah düzeyi yükseliyor. Bu kapsamda tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterlerinin de hazırlanmasıyla yöre halkı için yeni gelir kapıları aralanmış oluyor.

Ayrıca “hayvancılık” alanında bölge halkına büyük ve küçükbaş hayvan desteği, kanatlı hayvan desteği, alabalık gibi tatlı su ürünleri desteği, yem tohumu desteği ve ahır iyileştirmeleri sağlanıyor.

“Sulama faaliyetleri” kapsamında ise küçük su kaynaklarının tespiti ve projelendirilmesi, sulama havuzları yapımı, mevcut sulama altyapısının iyileştirilmesi, açık ve kapalı sistem kanal ve borularla su iletimi, damla sulama ve diğer sulama çalışmaları yürütülüyor.

Projelerin sürdürüldüğü bölgelerden arıcılık faaliyetlerine uygun olan yerlerde ise yöre halkına “arıcılık” desteği veriliyor. Destek çalışmaları kapsamında arılı ve arısız kovan desteği, arı konaklama yeri tespiti ve tesisi, nektarlı bitkilerin tespiti ve envanteri, elektro şoklu tel çitle desteği ile yaban hayvan zararına karşı önlemler ve bal ormanı tesisleri sağlanıyor.

 8 Ana Su Havzasını Kapsıyor

Havzalar; akarsu tarafından parçalanan, kendine has doğal kaynakları bünyesinde barındıran, etrafı dağ ve tepelerle çevrili, suları aynı denize, ırmağa ya da göle akan, birbirinden su ayrım çizgisiyle ayrılan, belirli büyüklükteki arazi parçalarından oluşuyor. Suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanı ise kapalı havzaları oluşturuyor. Türkiye’nin 25 ana su havzası bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Afyonkarahisar, Ankara, Bingöl, Burdur, Denizli, Eskişehir, Iğdır, Karaman, Konya, Kütahya, Manisa ve Şanlıurfa illerini kapsayan 8 ana su havzasında başlatılan çalışmalar 19 ayrı projede gerçekleştiriliyor.

Projelerde Son Durum

19 projeden Afyonkarahisar, Denizli, Karaman, Konya, Kütahya ve Manisa illerinde yürütülen 10 projede uygulamalar devam ederken; Ankara, Bingöl, Burdur, Eskişehir, Iğdır, Manisa ve Şanlıurfa illerini kapsayan 9 projenin uygulama faaliyetlerine de yakın zamanda başlanılması planlanıyor.

Uygulama yapımı devam eden 10 proje şu şekilde:

  • Konya Hadim ve Taşkent İlçeleri Yukarı Göksu Havzası, Gökdere Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Konya Taşkent İlçesi Yukarı Göksu Havzası Sazak-Avşar Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Karaman-Ayrancı İlçesi Konya Kapalı Havzası Başlamışlı-Kocadere Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Afyonkarahisar Şuhut İlçesi Akarçay Havzası, Hüseyinli-Belenyurdu Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Afyonkarahisar Şuhut İlçesi Akarçay Havzası Şuhut Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Konya Bozkır-Hadim İlçeleri Yukarı Göksu Havzası, Bağbaşı Barajı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Denizli Çameli İlçesi Batı Akdeniz Havzası Karanfilli Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Manisa Selendi İlçesi Gediz Havzası, Selendi Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Denizli Çameli İlçesi Batı Akdeniz Havzası Akdere Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Kütahya Merkez İlçesi Sakarya Havzası Porsuk Barajı-1 Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon Projesi

Uygulama faaliyetlerine 2022 yılı içinde başlanılması hedeflenen 9 adet “Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi” ise şöyle:

  • Şanlıurfa Han-El Ba’rur (Gök Deresi) Mikro-havzası Tek Tek Dağları Entegre Sel Kontrolü Projesi
  • Manisa Selendi İlçesi Gediz Havzası İlke Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Burdur Çavdır İlçesi Batı Akdeniz Havzası Çavdır Barajı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Eskişehir Sivrihisar İlçesi Yukarı Sakarya Havzası Porsuk Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Iğdır-Aralık Entegre Sel ve Erozyon Kontrol Projesi
  • Ankara Beypazarı İlçesi Yukarı Sakarya Havzası Kargı Barajı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Eskişehir Sivrihisar İlçesi Yukarı Sakarya Havzası Nasreddin Hoca Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Manisa Akhisar İlçesi Gediz Havzası Gürdük Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
  • Bingöl Karlıova İlçesi Fırat-Dicle Havzası Büyüksu Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.